Posjet maturanata Hrvatskom saboru

Već nam je u trećem razredu u sklopu nastave odgoja za ljudska prava, profesorica G. Žigman Latin obećala da ćemo posjetiti Hrvatski sabor. Budući da nije bilo prilike da se obećanje ispuni u trećem razredu, odluka je pala da ćemo Sabor posjetiti ove i nama posljednje godine. I tako se pun autobus maturanata u pratnji profesorica Gordane Tkalčević, Martine Jeršek i Gordane Žigman Latin, u četvrtak 6.03. nakon nastave, uputio u Zagreba. Osim Hrvatskog sabora nekolicina učenika se odlučila da će posjetiti i Klovićeve dvore u kojima je podstavljena izložba Marca Chagalla.

Stigavši u Zagreb, najprije smo se uputili u Hrvatski sabor. Posjeti Saboru dogovaraju se sa saborskom Službom za odnose s javnošću. Da bi uopće ušli u Sabor, potrebno je prijeći kroz senzor metala radi mjera sigurnosti. Moram reći da je u Saboru sve izuzetno službeno i na visokoj razini. Kada smo napokon svi ušli, skupili smo se u predvorju. Najprije nas je voditeljica kroz Sabor odvela na prvi kat zgrade, da bismo kroz balkon na trenutak pogledali Veliku vijećnicu u kojoj se baš u tom trenutku vodila sjednica zastupnika o Kosovu i Europskoj uniji. Osim dvije navedene teme, sjednica je trebala tog dana obraditi i slučaj ZERP-a (Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa), koji bi trebao biti ozakonjen u Hrvatskoj. S obzirom da se to nije dogodilo, i da je slučaj ZERP-a bio odgođen za sljedeću sjednicu, zastupnici SDP-a odlučili su samovoljno napustiti sjednicu i ne sudjelovati o raspravama vezanim za ostale teme. Bilo je zanimljivo s balkona promatrati raspravu, vidjeti političare koje smo do sada mogli gledati samo na televiziji, ali i uživati u vijećnici koja preko ekrana izgleda poprilično veća nego što je to u živo. Nažalost, sve je to bilo kratko. Osim toga, primijetili smo da saborski prostori nisu prilagođeni osobama u invalidskim kolicima jer im nije omogućen pristup niti jednoj prostoriji, osim Velike vijećnice.

Nakon balkona, obišli smo dvoranu Ante Starčevića u kojoj se nalaze portreti svih predsjednika Hrvatskog sabora. Tu nas je voditeljica podsjetila na dugu i burno povijest Hrvatskog sabora. Potom smo se uputili u dvoranu Josipa Šokčevića u kojoj smo imali dogovoren susret sa zastupnicima iz naše izborne jedinice. Na veliko iznenađenje nas i samih profesorica, pojavilo se više zastupnika nego je itko od nas očekivao. Bili su tu; Milivoj Škvorc iz HDZ-a, Željko Vincelj iz HNS-a, te Mario Habek i Ivan Hanžek (ujedno i gradonačelnik Zaboka) iz SDP-a. Osim njih, našli su se ovdje i mladi članovi SDP-a, koji su nakon napuštanja sjednice također pronašli vremena za nas. Za početak su se saborski zastupnici predstavili. Predstavljanje je potrajalo poprilično dugo, a nakon toga je slijedilo vrijeme za naša pitanja. Neka pitanja nije ni trebalo postavljati jer su zastupnici i prije nego što smo pitali, npr. u vezi naše školske dvorane, sami odgovorili na njih. Uglavnom, bit će jednog dana.

Za vrijeme postavljanja pitanja, atmosfera u dvorani bila je, zaista, užarena. Istaknuli su se učenici koji su uspjeli doći na red poput: Mateje Poslek, Siniše Horvata, Željka Mičuge i Mihaele Kosovec. Najviše ih se dojmio Željko koji je postavio pitanje u vezi zlatarske tvornice ,,Elcon”. Zastupnik Milivoj Škvorc, vidno uznemiren postavljenim pitanjem, uz obećavajući odgovor, zamolio je Željka da mu kaže svoje ime koje je odmah zabilježio na papirić. U dvorani je nastao muk zbog nelagode koju je izazvao nedemokratski postupak navedenog zastupnika. Da je bilo više vremena, postavljali bi još pitanja, ali to je bilo nemoguće jer su odgovori bili iznimno dugi, a voditeljica kroz Sabor nepristupačna i u žurbi, pa se naš posjet Saboru približavao kraju. Na kraju susreta sa zastupnicima obećali su nam da će jednom doći u našu gimnaziju i da ćemo im postaviti pitanja koja nismo uspjeli. Zahvalili smo se na susretu te napustili Sabor.

Nakon Sabora neki učenici imali su slobodno vrijeme, a nekolicina nas uputila se na izložbu Marca Chagalla. Studentica Petra potrudila se da nam objasni svaku prostoriju u kojoj se nalaze Chagallova djela, a mi smo to sve pažljivo slušali i pomno promatrali. Nakon izložbe imali smo priliku pogledati kratak dokumentarni film o Chagallovu životu.
Navečer oko sedam sati, puni dojmova, ali i već pomalo umorni, krenuli smo u Zabok, u nadi da će i buduće generacije gimnazijalaca uspjeti posjetiti Hrvatski sabor.

Odgovori