Što radi Mreža udruga Krapinsko-zagorske županije?

Županijski program djelovanja za mlade (ŽPDM) je program sastavljen od niza mjera i prijedloga kako poboljšati društveni, socijalni, zdravstveni, kulturni i druge aspekte života mladih, te na koji način kvalitetno iskoristiti slobodno vrijeme i kreativno se izražavati, koji se zalaže za aktivno sudjelovanje mladih u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Mladi se definiraju kao pripadnici dobne skupine od 15-29 godina. Taj županijski program temelji se na Nacionalnom programu, a glavni ciljevi su mu utvrditi postojeći položaj mladih u društvu te čimbenike koji bi taj položaj poboljšali; poticati javno djelovanje mladih, poboljšati kvalitetu života, poticati kreativnost, uključiti mlade u procese odlučivanja itd. Za svaku proračunsku godinu izradit će se detaljan plan provedbe, nove će se mjere donijeti ili postojeće uskladiti za 5 godina.

Mreža udruga je nastala 26.veljače. ove godine, a neslužbeni ured je u Zaboku.
Ivana Radanović (inače bivša polaznica zabočke Gimnazije) je koordinatorica udruga u KZŽ, a uz sve svoje obveze ona je i apsolventica organizacije kulturnih djelatnosti. Završila je i edukacijski program «Project manager» te tako može raditi projekte i za EU. Ivana je veoma zanimljiva i vesela osoba koja ne može, kako ona kaže, zamisliti popodne provedeno sjedeći i gledajući televizor. No, nije joj žao što je imala i još uvijek ima tako puno aktivnosti jer radi ono što voli.

Koliko je trenutno udruga mladih u Mreži udruga KZŽ?
«U KZŽ je 5 udruga osnivačica, to su: udruga Mraz, Zefra, Klub mladih Bedekovčina, STUB-KLUB iz Donje Stubice te Humska udruga mladih. Tu su dvije potencijalne članice te tri inicijativne članice. No, surađujemo i s drugim udrugama kao što su umjetničke udruge, sportske udruge, glazbene,… te institucijama poput policije, gradova, općina, županije, Ministarstva kulture, Ministarstva obitelji, Centra za prevenciju ovisnosti i drugim.

Ponekad je problem u osnivanju udruge jer osnivači nisu punoljetne osobe te zastanu već na prvom koraku osnivanja udruge. Najčešće se događa da nakon nekog vremena aktivnog sudjelovanja udruge više ne rade konstantno, otiđu na fakultete u drugi grad i slično, te udruga više ne funkcionira i tako više ne postoji. Ponekad se ulijene i ponovno postanu aktivne. Smatram da ako aktivni članovi udruge popuste i više ne pokreću nikakvu aktivnost, najveći je razlog što ne vide sebe u budućnosti kako rade taj posao.

Idealno bi bilo kada bi u svakoj udruzi postojala minimalno jedna osoba zaposlena i odgovorna za vođenje udruge, tako bi ta osoba imala poticaj za pisanje projekata i vođenje kulturnih događaja i u krajnosti, težila svom lokalnom centru za mlade koji će sadržavati niz aktivnosti za građanstvo, posebice mlade osobe. Ja koordiniram udruge koje su u Mreži udruga, te pomažem nekim udrugama izraditi projekte koje će oni slati na natječaje.»

Da li ste ti i ostali u udruzi volonteri?
«Da, svi smo volonteri. Ja sam volontirala četiri godine, a problem je u tome što se volontiranje ne priznaje. Željela bih da se volontiranje na neki način prizna, makar i na način izdavanja nekog certifikata koji se vrednuje prilikom zapošljavanja ili da se osmisli sustav vrednovanja različitih vrsta volonterizma. Na žalosti, mi tu ne možemo ništa, za to su odgovorni hrvatski zakoni i Ministarstva povezana s tom temom.»

Koji su vaši financijski izvori?
«Pokrovitelj Mreže udruga za funkcioniranje ureda i za provođenje Županijskog programa je Krapinsko-zagorska županija. Što se tiče ostalih udruga, koje su u Mreži, financiraju se iz natječaja gradova/općina, Županije, Ministarstva, te ostalih izvora, poput natječaja banaka, privatnih tvrtki, Podravke i drugih. Postoje i institucije za jačanje kapaciteta civilnog društva, te i oni raspisuju natječaje za nevladin sektor.»

Ivana je ispričala i o projektima koji su bili organizirani u sklopu Županijskog programa:
GLAZBA NA NAŠ NAČIN
Mreža se podijelila tako da pojedine udruge rade projekte o stvarima kojima se inače bave, npr. Humska udruga mladih predstavljala je stare instrumente.
ZVUK JE DOBAR, ZVUK JE NAŠ PRIJATELJ
U suradnji s Centrom za prevenciju ovisnosti KZŽ se održao projekt kojim su se mladi upoznali s ovisnostima, vidjeli koliko su svjesni štetnosti koje ovisnosti nose. Tim povodom organizirana su dva koncerta na kojima je zabranjen alkohol i pušenje dok je piće bilo besplatno. Radili su se i letci o štetnostima, letci za roditelje itd.
EDUKACIJA UDRUGA MLADIH KZŽ
Projekt za unaprjeđenje djelovanja udruga mladih koji se organizirao kako bi se potakla inicijativa da se udruge umreže, kako osnovati udrugu, projekti udruga prema potrebi lokalne sredine.
SAJAM UDRUGA KZŽ
Prvi takav projekt bio je prošle godine u Zaboku i održava se u svibnju. Ove godine se održao u Bedekovčini. Udruge mladih, umjetničke udruge i udruge za poboljšanje života predstavile su se na info-štandovima svojim projektima i budućim planovima.
MEĐUNARODNI DAN MLADIH
Bio je 12. kolovoza, a obilježio se koncertom u dvorcu Oršić gdje su bile napravljene brošure o udrugama i budućim projektima.

Tu su i neki budući projekti:
OBRADE PODATAKA
To su statistički podaci na području budućih djelovanja. Istražuje se broj mladih s invaliditetom, njihovo zdravstveno stanje i slični podaci. Sljedeće godine će se po tim podacima razriješiti neki problemi mladih s invaliditetom.
EDUKACIJA ZA SAMOZAŠTITU I OBRANU
Održavat će se po srednjim školama sa ciljem upoznavanja mladih o zlostavljanju te ih učiti obrani. Policajac će održati predavanje o zlostavljanju te će demonstrirati samoobranu.
MLADI ZA MLADE
U suradnji s Crvenim križem pružat će se pomoć mladima i siromašnima tako da će se dijeliti knjige, odjeća i razne druge potrepštine.
SAVJETI MLADIH
Ove godine je donesen Zakon o Savjetima mladih- poznatiji kao Vijeće mladih. Županija i svaki grad dužni su osnovati Savjet mladih. Nadamo se da će što prije osnovati ovo tijelo jer će tada i mladi moći doći do izražaja u svojoj lokalnoj zajednici i predlagati (to je samo savjetodavno tijelo, ne zakonodavno) svoje projekte i potrebe. S

SVAKI ČOVJEK ZNA ŠTO JE NAJBOLJE U NJEGOVOJ SREDINI I KAKO RAZMIŠLJA NJEGOVO STANOVNIŠTVO, VI DJELUJTE U SVOJEM GRADU, NEMOJTE DOPUSTITI DA VAM NETKO ODREĐUJE POTREBE A NE ZNA PROBLEMATIKU VAŠE SREDINE.

Za sve informacije o udrugama, ako želite osnovati udrugu, uključiti se u volonterski rad i raditi na projektima ili aktivnostima, posjetite www.zagor.info ,nazovite 049/222-635, ili na udrugekzz@gmail.com . Ako imate ideju, možemo vam pomoći da je provedete i da budete dio kulturnog sektora.

Odgovori