Radionica umjetničke grafike

Radionica umjetničke grafike

U sklopu Dana K.Š. Gjalskog 2008. u Zaboku je organizirana likovna radionica umjetničke grafike. Prvi put u njoj su sudjelovali i učenici Gimnazije.

Radionica umjetničke grafike održavala se svake subote od 20. rujna do 11. listopada 2008. u prostorima Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, gdje su bili osigurani i svi tehnički uvjeti za ovakav tip radionice. Voditeljica radionice bila je prof. Carmen Bačura Potočić.
Sudionici radionice bili su učenici grafičke škole i nas četiri gimnazijalke, Marina Irina Barešić, Lucija Brglez, Lucija Čavlek i Ana Dubroja. Bilo je ukupno 13 polaznika. Nas, gimnazijalke, svi su srdačno primili i ponudili čajem i keksima. Naši kolege iz Grafičke baš su simpatično društvo. Slušali smo razne kompilacije glazbe i svi smo bili obučeni u tamnije tonove. Odlično smo se uklopili.
Na prvom smo susretu bili upoznati s tehnikom visokog tiska te podrijetlom knjiške ilustracije, odnosno ksilografske knjige.Trebali smo odabrati neki motiv i izraditi skicu koja je povezana sa životom ili djelom Ksavera Šandora Gjalskog. Na drugom susretu odabrali smo skicu za izvedbu te je prilagodili tehnici visokog tiska. Treći put izrađivali smo matricu i tehničkim postupcima prenosili skicu/crtež na linoleum. Matricu smo dlijetima pripremali za otiskivanje. Sljedeći put otiskivali smo matricu i kao produkt dobili ksilografski list u maniri ksilografskih knjiških ilustracija. Upoznali smo se zatim s procesom sušenja i signaturom grafičkog lista.
Radionica je bila vrlo poučna i zabavna. Saznali smo mnoge zanimljivosti koje mi u našoj školi ne učimo. Bili smo vrlo kreativni i uživali smo u radu, osim u trenutcima dubljenja linoleuma kad smo se i koji put porezali. Na svu sreću, nitko nije završio u bolnici.
Posjetila nas je i jedna novinarka želeći nas intervjuirati i slikati za Večernji list. Tad smo se svi panično skrivali i samo nekolicina hrabrih dala je izjave za radio i novine. Svaka im čast na hrabrosti.
Profesorica Carmen Bčura Potočić također nas je slikala u svim fazama rada i uključila slike u svoju prezentaciju Likovne radionice. Tom prigodom, 22. listopada.2008. u Gradskoj knjižnici Zabok bili su izloženi naši radovi. Nama su čestitali kao i ostalim sudionicima i svi smo dobili priznanje, knjigu, blokić i olovku kako bi nas to podsjećalo na lijepe Dane K.Š. Gjalskog i vremena kad smo polazili Likovnu radionicu. Svima nama ovo će iskustvo ostati u divnom sjećanju
Budući da smo „umjetničke duše“, uživale smo u radu. Koliko nam je umjetnički izraz važan, dokazuje i naš rad u novonastaloj Likovnoj grupi Gimnazije. Vrlo smo sretne radi te inovacije!
Ana Dubroja, 3. b

P.S. I ja sam slikala tri gimnazijalke na putu prema radionici. Naučili smo da nije dobro hodati u starkama po pruzi jer vas nakon toga bole noge.

Odgovori