Joga za tijelo, um i svijest

Joga za tijelo, um i svijest

Jedna od novosti u našoj školi od ove školske godine je tečaj joge. Naime, svakog ponedjeljka od 19:00 do 20:00 sati, svi vi koji ste zainteresirani, možete uživati u toj aktivnosti. Sinoć sam i ja posjetila tečaj joge. Odmah kod ulaska u učionicu ljubazno me dočekao instruktor Bujanić te sam saznala da mu je jako drago što se zanimam za jogu jer će upravo putem ovoga članka ostali moći saznati nešto više o njoj. Zamolila sam da mi odgovori na nekoliko pitanja.
–    Za početak, predstavite nam se.
–    Moje ime je Milorad Bujanić, instruktor sam joge po sustavu «joga u svakodnevnom životu».
–    Koliko dugo se bavite jogom?
–    Jogom se bavim zadnjih jedanaest godina.
–    Gdje ste se upoznali s jogom?
–    Jogom sam se počeo baviti još kad sam trenirao judo. U našem sportskom centru počele su vježbe, tako da sam se ja priključio tome i odonda redovito vježbam.
–    Koji je zapravo smisao joge?
–    Vježbe joge su psihosomatske vježbe, znači podjednako djeluju na fizički i na psihički nivo. Usklađuju tijelo, um i svijest. Ovaj sustav po kojem ja radim sustav je «joge u svakodnevnom životu». On se  temelji na drevnim i tradicionalnim joga spisima, znanju o jogi, uz pomoć zapadnih liječnika, fizioterapeuta i psihologa. Sustav se inače provodi diljem svijeta, u gotovo svakoj zemlji, osobito lječilištima.
–    Dakle, uvijek ima zainteresiranih?
–    Uvijek ima zainteresiranih. U Hrvatskoj se provodi u svim većim gradovima. Mislim da sam u Zaboku ja prvi.

Moram priznati da ni sama nisam znala mnogo o jogi prije ovog intervjua. Mislim da je upravo to problem nas mladih. Nedovoljno smo informirani o jednoj takvoj aktivnosti. Većina tinejdžera danas se rekreira baveći se sportom, a za sve one koji nisu ‘sportski’ tipovi, joga je idealan način za opuštanje i rekreaciju.
Primijetila sam da je u bavljenju jogom jako bitna urednost i čistoća pa tako za vježbe trebate laganu sportsku odjeću, a obuću morate ostaviti ispred ulaznih vrata.
Za kraj se još želim zahvaliti gospodinu Bujaniću na danom intervjuu. Želim mu još mnogo uspješnih godina u bavljenju jogom i puno zainteresiranih.
Martina Rafaj, 2.a

Odgovori