Izazov novog posla

Izazov novoga posla

Intervju s novom ravnateljicom Bibijanom Šlogar

S prošlogodišnjim maturantima iz naše škole otišla je i dugogodišnja ravnateljica prof. Ružica Črnjević. Njezino mjesto popunila je mlada i svestrana prof. engleskoga jezika Bibijana Šlogar. Unijevši mnoge promjene, izazvala je znatiželju među učenicima. Imali smo priliku popričati s njom i saznati odgovore na česta pitanja koja zanimaju nas gimnazijalce.

M&M: Za početak, koju ste srednju školu pohađali i koji fakultet?
R: Pohađala sam Srednju školu Zabok. Sve postojeće današnje zabočke škole bile su jedna velika srednja škola i kako tada nije bilo gimnazije kao danas, išla sam u školu koja je imala najsličniji program gimnaziji, a to je pedagoška srednja škola, koju sam već tada izabrala iz ljubavi prema djeci. Razmišljala sam bih li išla u jezičnu u Zagreb, ali mi je to bilo nekako predaleko, nekako sam bila premala da putujem u Zagreb svaki dan. I tako sam krenula u pedagošku. U to doba, nakon završene srednje pedagoške škole, imali smo direktan upis na studij razredne nastave pa sam po automatizmu upisala taj studij, ali sam cijelo vrijeme razmišljala o engleskom jeziku. No, kad sam već krenula, onda sam i završila razrednu nastavu. Odslušala sam dvije godine i kao apsolvent s još dosta ispita, otišla sam na prijamni za engleski, upala i nitko sretniji od mene. Još sam morala završavati prvi faks, novi sam već počinjala, ali tih četiri godine studija engleskog mi je svejedno bilo najljepše razdoblje mladalaštva.

M&M: Znači engleski Vam je oduvijek strast?
R: Da, oduvijek. Još od osnovne škole kad je mama došla doma s roditeljskog i rekla da joj je razrednica prenijela pohvale od učiteljice engleskog jezika kako sam super „Englez“, da super pričam i donosim odlična rješenja. Te su me pohvale silno ohrabrile i učvrstile me u namjeri da se tome posvetim.

M&M: Pretpostavljamo da ste imali neke profesore u srednjoj školi koji nama predaju. Jeste li se nadali da će vam oni postati kolege?
R: Nikada nisam razmišljala da bih se mogla naći u toj situaciji. Kad si mlad, ne razmišljaš gdje ćeš jednog dana završiti. Usto, pred tobom je bezbroj mogućnosti. Zamišljala sam da ću raditi u školi, ali nisam nikad znala koja bi to škola mogla biti. Bilo mi je jako zgodno kad sam se našla ovdje u Gimnaziji i naišla na svoje nekadašnje profesore koji su mi sad kolege. To su prof. Hrupelj, kojega još uvijek zovem profesor, i prof. Mirjana Pintar s kojom sam na „Mirjana“ .

M&M: Kako ste postali ravnateljica, tko izabire ravnatelja?
R: Poslala sam, naravno, molbu na natječaj koji se otvorio. Ravnatelja bira Školski odbor čiji članovi razmatraju molbe i na kraju većinom glasova izabiru ravnatelja. Članovi Školskog odbora su profesori i roditelji učenika, te predstavnici institucija koje su osnivači škola. U ovom sastavu Školskog odbora prevladavaju ljudi koji su upoznati sa radom škole i znaju kako škola funkcionira, što je vrlo važno za optimalan i neometan rad škole. Vidjet ćemo kako će to biti u sljedećem sastavu.

M&M: Koje su vaše dužnosti?
R: Moja je dužnost organizacija rada u školi, na način da vodim računa o tome funkcionira li dobro raspored, postoje li odgovarajuća sredstva za rad i materijalni uvjeti. Brinem o tome da se na vrijeme nabave knjige, o tome hoće li biti novaca pred kraj godine za novi laptop ili da se raspravi hoće li se na stropove u učionicama postaviti projektori. Pratim što se kupuje i kako se radi, od rada profesora do toga što vi radite i kako se osjećate u školi, uključujući i dijelove koje odrađuje tajništvo, računovodstvo i domari. Naravno, dobar dio odnose kontakti i poslovi s ustanovama vezanima za rad škole.

M&M: Koje ste novosti uveli? Uvjerili smo se u vaš čvrst stav o nepušenju. Jeste li uspjeli u naumu da potpuno zabranite pušenje?
R: To mi je bila prva velika odluka. Mi smo društvo koje se još prema pušenju odnosi blagonaklono, no nadam se da će se nagovještaji strožeg zakona i materijalizirati. Mislim da sam uspjela u tome što sam zabranila pušenje u školi. Time sam dala učenicima do znanja da im profesori mogu biti primjer, a odluka se, koliko mogu procijeniti, uspješno provodi. Mi profesori čak smo primijetili da se smanjuje broj onih koji izlaze van radi pušenja. Prije, kada se pušilo iza škole, bilo je mnogo više učenika pušača nego sada. Najavila sam putem Vijeća učenika da sada slijedi druga faza, a ona uključuje obavijesti roditeljima budu li učenici viđeni da puše. Namjera nam je surađivati s roditeljima u borbi protiv pušenja. Radimo na tome da nam generacije učenika budu zdravije i da zdravije žive.

M&M: Teško smo dobili ovaj termin, vidimo da imate puno obaveza. Je li tako svakoga dana?
R: Da. Deveti mjesec je bio jako krcat, pretrpan. Došao je novi Zakon o školstvu i nova pravila, pa smo morali izraditi nove dokumente. To je bilo dosta kompleksno jer su svakog dana stizali novi rokovi i nešto je trebalo završiti. I profesori su puno radili na Školskom kurikulumu koji smo donijeli ove godine, a koji popisuje i opisuje sve naše aktivnosti tijekom godine. Bilo je mnogo obaveza oko upoznavanja s novim radnim mjestom, te sam iščitala mnoštvo zakona. Rekli su mi da će nakon devetog mjeseca biti lakše, sad je kraj desetog i još se ništa nije promijenilo, haha…

M&M: Unatoč tome što imate pretrpan raspored, zadržali ste svoj razred. Koji je razlog tome?
R: Razlog tome je što se meni, pri odluci da prihvatim ravnateljski posao, bilo jako teško odreći učenika i nastave. To je moj poziv, volim engleski jezik i vezana sam za rad u razredu. Lijep je osjećaj kad imam vas 30 ispred sebe i kad vas nečem učim te kada sa mnom dijelite svoje misli i zamisli, a i trenutci kada se zajedno nasmijemo ili riješimo naizgled nerješivi problem. No, odlučila sam da ću probati i procijeniti što mogu uraditi za svoju školu. Činjenica je da svako novo radno mjesto nosi svoja pitanja. Budući da sam prije bila zamjenica ravnateljice Ružice Črnjević, otprilike sam znala kakvi me poslovi očekuju. Vrlo je zanimljivo, zahtijeva puno organizacije, što volim, i čini mi se da se sad već prilično dobro snalazim.

M&M: I za kraj, koji vam je posao draži, koji zahtjevniji, biti ravnateljica ili profesorica?
R: Nastavnički posao iziskuje mnogo osobnog i profesionalnog angažmana, ali se zato i mnogostruko vraća. Što se ravnateljskog posla tiče, možda je malo prerano za procjene. Sad kad je prvi veliki stres prošao, postalo je zanimljivo jer i dalje radim s ljudima. Imam ideja i s kolegama smišljam što promijeniti u školi, a to dakako ima svojih prednosti. No, imam četiri godine vremena i onda ću znati reći što je lakše, odnosno zahtjevnije. U svakom slučaju oba posla imaju svojih izazova i sa sobom nose veliku odgovornost.
M&M: Zahvaljujemo vam na razgovoru i želimo puno uspjeha u ravnateljskom poslu.

Na nama ostaje da u ove četiri godine, a možda i više, pratimo rad i promjene koje će se zbivati u Gimnaziji za vrijeme „vladavine“ prof. Šlogar. Komentari i dojmovi koje slušamo po hodnicima pozitivni su i vjerujemo da zadovoljstvo učenika daje novoj ravnateljici dodatni poticaj za daljnji napredak. Nadamo se da će uspjeti u svemu što je naumila i uvesti promjene koje će našu Gimnaziju učiniti još boljom.

Mirjana Mlinarić i Martina Rafaj, 2.a

Odgovori