Matoš ispred Gimnazije

U petak, 26. listopada ispred zabočke Gimnazije Antuna Gustava Matoša otkriven je spomenik tom velikom piscu. Izradila ga je zagorska kiparica Mirjana Drempetić Hanžić Smolić. Kip je izrađen u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otkrivanje spomenika upriličeno je u sklopu manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog i to na sam Gjalskijev rođendan. Ideja o postavljanju spomenika potekla je zahvaljujući ciklusu predavanja o starijoj i novijoj hrvatskoj povijesti nazvanih po Matoševom stihu „Dok je srca bit će i Kroacije“.

Glavni organizator bila je udruga „Muži zagorskog srca“. Nazočnima se obratio Rajko Fureš, stoloravnatelj Udruge, naglasivši da treba cijeniti vrijednosti vlastite kulture. U hrvatskoj povijesti, književnosti i kulturi je nepresušno vrelo nadahnuća za sve generacije. Na ovom su projektu sudjelovali – organizacijski i materijalno zabočka Gimnazija, Ogranak Matice Hrvatske Zabok, Ministarstvo kulture, Krapinsko-zagorska županija i Grad Zabok.

Ravnateljica, Ružica Črnjević, istaknula je da je nakon useljenja u novu zgradu, ovo je jedan od najljepših dana u povijesti škole. I mi, učenici osjetili smo da smo ovim događajem bliži velikom pjesniku čije ime s ponosom nosi naša škola.

Odgovori