Projekt: Raznolikost vrsta gljiva u Hrvatskom zagorju

U školskoj godini 2023./2024. u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku provodi se projekt “Raznolikost vrsta gljiva u Hrvatskom zagorju”. U projektu sudjeluju učenici drugih i trećih razreda gimnazije, a nositelji projekta su profesorice Irena Futivić i Ana Culej.

Ciljevi projekta su :

  • Upoznavanje učenika s raznolikosti različitih vrsta gljiva i njihova determinacija
  • Izrada edukativnih materijala o vrstama gljiva te posjet “Gljivarijadi”
  • Edukacija učenika o važnosti gljiva u ekosustavima
  • Radionice determinacije gljiva, dokazivanje kemijskog sastava gljiva te upoznavanje s hranjivom vrijednosti gljiva
  • Prezentacija projekta i aktivnosti u školi i izvan škole.

Namjena projekta je promocija i podizanje zaštite okoliša, te održivog razvoja i razvijanje ekološke svijesti o važnosti šume.

Učenici su sa svojim mentoricama posjetili gljivarijadu 21. listopada 2023. u Parku vozača Pila – Sljemenska cesta. Prvo je bilo okupljanje i polazak u šumu na branje gljiva. Nakon toga bilo je determinacija prikupljenih gljiva uz stručno predavanje mentora mr.sc. Mladena Strižaka.

 

28. 10. 2023. Učenici su mentoricama bili u šumi u Zaboku gdje su pronašli različite vrste gljiva.

Udruga gljivara “Zagorski vrganj ” Zabok i općina Bedekovčina organizirali su Bedekovčini 5. studenoga 2023. izložbu gljiva te upoznavanje s gljivama koje rastu u našem kraju i degustaciju gljivarskog kotlića. Učenici koji sudjeluju u projektu s mentoricama posjetili su izložbu s koje vam donosimo nekoliko fotografija.

 

PREDAVANJE I RADIONICA “Raznolikost gljiva Hrvatskog zagorja”

U četvrtak, 11. siječnja 2024. godine u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku od 11.20 do 13 sati održano je edukativno predavanje “Raznolikost gljiva Hrvatskog zagorja”. Predavač je bio Ivan Besednik predsjednik udruge “Zagorski vrganj”.

Gospodin Besednik je učenicima drugih i trećih razreda opće i prirodoslovno-matematičke gimnazije na vrlo zanimljiv način približio svijet gljiva. Učenici su učili kako determinirati gljive, te kako prepoznati jestive, otrovne i ljekovite gljive.

Drugi sat bila je radionica na kojoj su učenici naučili kako pripremiti tinkture ljekovitih gljiva.

Tajnik udruge “Zagorski vrganj”gospodin Stjepan Lešković nam je na zanimljiv način ispričao kako pripremiti ljekovite tinkture od gljiva. Tako smo doznali kako se pripremaju tinktura od hrastove sjajnice, brezove gube, puranovog repa te tinktura od muhara.

Osim predavanja bila je i zanimljiva radionica “Uzgoj micelija bukovače na kartonu”.

Kartonski papir smo morali iskidati na komadiće i skuhati radi sterilizacije. Zatim smo bukovače istrgali na komadiće. U malu staklenku slagali smo red kartona, red listića bukovača dok nismo došli do vrha staklenke. Staklenku smo zatvorili poklopcem koji je imao u sredini rupu koju smo začepili s komadićem vate. Priređeni materijal pospremili smo u frižider. Kad naraste micelij posadit ćemo ga na kartonski papir.

Učenici su uživali u pripremi i degustaciji čaja od gljiva te u proizvodima od gljiva. Mogli su probati ukiseljene gljive i ajvar od gljiva. Bio je to jedan ugodan dan u kojem su učenici mogli istražiti svijet gljiva, uživati u gastro ponudi i izložbi odabranih vrsta gljiva. Sudjelovali su u pripremi micelija bukovača za uzgoj na kartonu.

Raznolikost gljiva

Slika1. Crvenoruba guba

Slika 2. Bukova guba

Slika 3. Hrastova sjajnica

Slika 4. Vrbov plutnjak

Slika 5. Šarolika razmocjevka

TINKTURE OD GLJIVA

UZGOJ MICELIJA GLJIVA BUKOVAČA

Raznolikost gljiva Hrvatskog zagorja

Comments are closed.