Županijski susret dramsko-scenskog stvaralaštva, LIDRANO 2008.

U prostoru za priredbe Srednje škole Krapina 3. ožujka održana je županijska smotra dramsko-scenskog stvaralaštva ili jednostavnije LIDRANO 2008. Razlog zbog kojeg bismo trebali skrenuti pozornost na ovogodišnji Lidrano je odličan nastup naših gimnazijalaca i predstavljanje Gimnazije AGM kao “kreativca”, a ne samo “intelektualca”, što čine generacije naših učenika. Ovogodišnju ekipu vodile su prof. Sanja Ždralović i prof. Tanja Mraz.

Lidrano je započeo pojedinačnim nastupima među kojima su se isticale recitacije pjesama i monolozi. Prvi nam se predstavio Marin Božić iz Srednje škole Bedekovčina s neobičnim recitalom “Ljubav očenj seriozni feeling”, a sam naslov djela Vilima Kralja naslućuje kako se radi o ljubavnoj temi. Iza Marina, nastupila je Manuela Kovjanić iz iste škole s monologom “Pismo ocu”, autora Emsuda Sininovića koji se ovaj put bavi socijalnom tematikom. Treći je izašao na pozornicu Mateo Videk, učenik prvog razreda naše gimnazije i sve nas oduševio recitacijom pjesme Dragutina Tadijanovića “Žene pod orahom”. Uslijedila je Mateja Čehulić, učenica 3.a koja je govorila pjesmu Irene Vrkljan “Sudbina”, ostavivši nas pod dojmom prekrasne pjesme i još ljepše recitacije.

Nakon naših uzdanica u pojedinačnom dijelu susreta pokazali su se i učenici iz Srednje škole Krapina. Maja Merkaš odabrala je kajkavsku pjesmu Dragutina Domjanića “Rožnjak”, a Jelena Belošević vrlo angažiranu pjesmu “Huligani”.Sandra Bartol i Viktorija Šakoranja predstavljale su Srednju školu Oroslavje. Sandra je utjelovila Cvijetu Zuzorić iz romana Luke Paljetka “Skroviti vrt”, a Viktorija si je zadala težak zadatak (po mišljenju komisije) interpretiranja ulomka drame “Tramvaj zvan čežnja”.

Iz Srednje škole Pregrada predstavile su se Mirta Kuštan i Jelena Jazbec, učenice prvog i drugog razreda. Mirta je odabrala pjesmu “Dosadu zovem ozbiljnim imenom”, Tajane Zega, a Jelena poeziju zanimljivog imena “I kej zate…”. Posljednji koji su stali na pozornicu bili su učenici Srednje škole Zlatar. Denis Bosak, učenik prvog razreda odabrao je “San o moru”, A. Baraca, a Matija Novački “Jezero”, Alphonsea de Lamartinea.

Nakon što je završio prvi dio programa uslijedilo je vijećanje članova Povjerenstva u sastavu: Adam Končić, Barbara Rocco, Anica Ladišić i Stefani Amnicki. Njihove su kritike bile objektivne, ponekad i vrlo stroge, ali poučne i u većini slučajeva realne. Najbolji i pohvaljeni bili su oba naša predstavnika, Mateja i Mateo, a uz njih Maja Merkaš (SŠ Krapina) i Matija Novački (SŠ Zlatar). No, kako uvijek i među najboljima postoje još bolji, predstavnik Županije na državnom susretu, odlukom Povjerenstva proglašen je Matija Novački koji je oduševio svojim samopouzdanjem, uživljenošću i glasom. Mateo je od “opasne” četvorke dobio pohvale za dobru proživljenost kroz vrlo kratku pjesmu, a Mateja je, unatoč početnoj tremi, pohvaljena za snažan dojam i lijepu izvedbu pjesme “Sudbina”. Iako su upućene kritike našim učenicima bile konstruktivne i pozitivne , mnogi su se morali suočiti s vrlo strogim komentarima i primjedbama komisije u čije je ime većinom govorio Adam Končić.

Drugi dio smotre činili su grupni nastupi u kojima su sudjelovale Gimnazija A. G. Matoša, SŠ Konjščina i Srednja škola Krapina. U našoj ekipi koja je prikazala dramsku igru inspiriranu dramom R. Ivšića, “Kamen spomutnje” sudjelovali su: Ivana Očić, Ivana Srebačić, Mateja Čehulić i Ivan Rubil koji je napisao tekst za predstavu. Naša “četiri veličanstvena” prvi su izašli na pozornicu i pokazali duhovitu svađu Zagorke, Slavonke i Imoćanina.

Srednja škola Konjščina pripremila je farsu “Priprema za Lidrano” i kratkom humorističnom epizodom o nezgodama tijekom priprema za Lidrano oduševila komisiju koja je odlučila upravo njihovu izvedbu predložiti za državnu smotru.

Posljednji koji su nastupili bili su predstavnici Srednje škole Krapina . Učenici su preradili poznato djelo Marina Držića “Novela od Stanca” i dodali mu kajkavsku notu pa je njihova predstava nosila naziv “Spelancija o Staneku”.

Ocjene Povjerenstva za ekipu zabočkih gimnazijalaca bile su pozitivne, ali uz neke primjedbe. Pohvaljena je odlična i vrlo spremna glumačka ekipa, no komisija je glumački predložak ocijenila prejednostavnim što je utjecalo na njihovu konačnu odluku o odabiru pobjednika.

No, možda je ipak najbolje čuti što o svojoj izvedbi misle sami glumci iz ovog uistinu kratkog intervjua od čak 2 pitanja ( al’ bolje išta nego ništa!).

Kako ste zadovoljni izvedbom predstave?
IVANA S.: Moglo je biti bolje, ali komisija nije u potpunosti shvatila bit predstave.
IVANA O.: Slažem se s Ivanom, ali prekratko smo vježbali (3 i pol tjedna)
MATEJA: Zadovoljna sam, to je bilo dobro uloženih 3 i pol tjedna, no malo smo previše
ubrzali.
Slažete li se s upućenim kritikama?
MATEJA: Ne
IVANA O.: Slažem se da smo dobra ekipa, ali ne slažem se da je tekst bio prejednostavan.
IVANA S.: Ako smo mi imali jednostavan tekst, kaj je onda s Konjščinom?
IVAN: Slažem se s većinom kritika, ali ne mislim da je tekst bio prejednostavan.

I tako je prošao ovogodišnji županijski Lidrano… Puno talenta, truda i mašte uz poneku kritiku strogog povjerenstva (čitaj: Adama Končića) ovogodišnji su županijski Lidrano učinili mjestom stvaralaštva, ideje i postignuća.

Odgovori