Ne budi samo pijun!

Povodom četvrtih parlamentarnih izbora od proglašenja hrvatske nezavisnosti, 6.11. organizirana je radionica za učenike četvrtih razreda u sklopu izbornog predmeta Odgoja za ljudska prava. Cilj radionice,koju je organizirala nevladina udruga CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje),uz potporu Ministarstva obitelji,branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Grada Zagreba,bilo je informiranje učenika o osnovnim političkim terminima,hrvatskom izbornom sustavu, ali i poticaj punoljetnim učenicima da izađu na predstojeće izbore.

Voditeljica radionice,Tajana Broz, diplomirana politologinja, uz ležeran je pristup upoznala učenike s povijesnim razvojem demokracije, ljudskim pravima te izbornim sustavom u Hrvatskoj. Također, prisutni su sudjelovali u zanimljivoj raspravi pod temom «Mogu li ja kao pojedinac promijeniti svijet?». Žustro su davali argumente «za» i «protiv» kako bi u konačnici zajedničkim promišljanjem došli do zaključka da je svaki pojedinac ipak bitan čimbenik za uspostavu raznih promjena u svijetu, bilo to u njegovom svakodnevnom životu, na lokalnom ili čak globalnom nivou.

Učenicima je također pojašnjena D’Hundtova metoda preračunavanja glasova birača u mandate, a dane su i osnovne informacije o političkim strankama, tko i kako ima pravo kandidirati se na izbore te gdje i kako svaki hrvatski državljanin može glasati. Postavljena su i neka pitanja koja su mučila mlade gimnazijalce poput onoga smiju li sportaši sudjelovati u političkoj propagandi ili pak kakva su stajališta o glasovanju birača iz dijaspore.

Vjerujem da je ova, prije svega korisna i interaktivna radionica, razriješila neke nedoumice i dala odgovore na pitanja učenicima koji bi po prvi puta trebali izvršiti svoju građansku dužnost. Zasigurno im je dan dodatni dodatni poticaj da izađu na izbore 25.11. kako bi i njihov glas pridonio nekim promjenama i odlučio kojim će smjerom ići njihova budućnost.

Odgovori