Mala nagrada Gjalski

Mala nagrada Gjalski
OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, 21.listopada 2008.

Svake godine Mala nagrada Gjalski postaje sve zanimljivija i posjećenija.
Odmah nakon ulaska u dvoranu za više svrha u OŠ, Gjalski nas je veselo pozdravio s panoa.
Na početku priredbe osnovnoškolci su nam priredili mali skeč o Gjalskom. Nakon skeča srdačnim pozdravom ravnatelj Osnovne škole Tomislav Polanović zaželio nam je dobrodošlicu. Potom je svoj govor održao predsjednik Prosudbenog povjerenstva Borna Lučić. Dao nam je informaciju da je na natječaj poslano čak 76 radova, a jedna trećina radova bila je na kajkavskom narječju. Rekao je da je cilj Male nagrade njegovanje kajkavskog narječja i produljenje tradicije. Od ukupno 76 radova, tri rada su nagrađena, a sedam ih je pohvaljeno.
Autori pohvaljenih radova su: Doris Heak, Klaudija Petrinić, Petra Pavlić, Marta Kurešić, Tena Križnik, Helena Martinuš i Natalija Ilčić. Učenici su pročitali pohvaljene radove i primili pohvale.
Prije objave triju Malih nagrada nastupali su i učenici zabočke Glazbene škole. Svojim melodičnom nastupom Mislav Martinić, Lucija Jelenčić i Irena Tabaković pridonijeli su atmosferi priredbe.
Treću nagradu dobila je Mateja Tkalčević iz Bedekovčine s radom ” Kak je zginula pucka i kak se dogodila poplava”. Rad je izuzetno kreativan i humorističan. Kroz cijeli sastavak Mateja opisuje dva događaja iz ranog djetinjstva. Napisan je na kajkavskom narječju i izražajno pročitan. Sve pohvale i nadam se da će i sljedeće godine Mateja obogatiti zbirku Male nagrade Gjalski.
Drugonagrađena učenica Tea Jurinčić iz Klanjca napisala je sastavak “Svaka puca mora znati peči kruh”. Rad govori o suprotnostima današnjih i prošlih vremena. Pomalo je naporan i predvidljiv, ali sve je to zanemarivo zbog lijepog izražajnog čitanja. Slavodobitnica ovogodišnje Male nagrade Gjalski je Tea Jerenić iz Zaboka. Njezin sastavak zove se “Svijet u garderobi”. Govori o svakodnevnim događajima u školskoj garderobi. Druženja, ogovaranja, tučnjave, sve su to dijelovi garderobnog svijeta. Nerazumljivo čitanje ispravio je odlično napisan sastavak. Svaka čestitka i pohvala Tei.
Na kraju dodjele voditeljice Sara Vrgoč i Karla Bartolin (učenice OŠ Zabok) mini igrokazom naglasile su da je Mala nagrada postala “Velika” zbog velike tradicije. Također sam saznao da je prva dobitnica u povijesti Male nagrade Gjalski Valerija Novak, mentorica ovogodišnjoj dobitnici. Krajem večeri pozdravili su nas Domaći iz “Šume Striborove” te smo svi bili pozvani na druženje uz domjenak.

Alen Latić, 1. j

Odgovori