Budućnost počinje danas

       U sklopu projekta „Budućnost počinje danas“ učenici 4pm sudjelovali su na predavanju i radionicama  „Ekologija i održivi razvoj“. Na predavanjima učenici su bili upoznati s problemom otpada, a na radionici su uz pomoć edukatora napravili vlastiti komposter te naučili kako pravilno odvajati otpad. Najzanimljivija je bila radionica „Obnovljivi izvori energije“ gdje su učenici uz pomoć edukatora  izradili solarnog panela za grijanje 200 litara vode. Na kraju edukacije učenici su izradili kratki film kako bi promovirali ekološki način života i ostale potakli na pravilno odlaganje otpada i korištenje obnovljivih izvora energije.

 Uređivanje sportskih tribina

Kratki video uredak o uređenju tribina možete pogledati ovdje.

 

 Studijski posjet Portugalu

      Prošli tjedan završio je studijski posjet Portugalu u sklopu projekta „Budućnost počinje danas: jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica“ na kojoj su sudjelovali predstavnici Mreže udruga Zagor, Lokalne akcijske grupe Zagorje-Sutla, Zelene akcije, Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Srednje škole Zlatar, Srednje škole Pregrada, Srednje škole Bedekovčina i Krapinsko-zagorske županije. Studijski posjet je organiziran uz potporu portugalskih  organizacija, DOTS CRL – social inovation cooperative i DYPALL Network iz Lisabona u razdoblju od 27. do 30. svibnja 2019. godine. Tijekom posjete sudionici su se upoznali s brojnim primjerima dobre prakse i inovativnim pristupima u radu s mladima u području održivog razvoja, volonterstva i društvene participacije.

Prvi dan dolaska u Portugal sudionici su u poslijepodnevnim satima posjetili Centar za mlade u Lisabonu gdje se pričalo o projektima centra i njihovom pristupu prema lokanim politikama za mlade. Drugi dan putovalo se u Sintru kako bi se sudionici upoznali s načinom rada Općine Sintra na temu održivog razvoja lokalne zajednice te provedenim projektima usmjerenih očuvanju okoliša. Posjetila se i osnovna škola u kojoj aktivni učenici i učenice sudjeluju u projektima eko škole. Nakon Sintre, treći dan posjete bio je u Cascaisu, općini koja se može pohvaliti brojnim primjerima dobre prakse, promicanjem volonterstva, društvenim/inkluzivnim poduzetništvom te programom održivog razvoja. O navedenim područjima informacije su podijelili predstavnici Câmara Municipal de Cascais i DNA Cascais. Tijekom boravka u Cascaisu sudionici su imali priliku vidjeti kako funkcionira njihov volonterski program Glocals te su posjetiti lokalni centar za mlade. Kroz kratak turistički „tour“ upoznalo se sa samim mjestom nakon kojeg su održana predavanja o participativnom proračuna za mlade, aktivnom uključivanju mladih u zajednicu i novim pristupima prema ekološkoj svijesti. Zadnji dan posjete sudionici su proveli u Lisabonu gdje su se susreli s projektom održivog razvoja pod nazivom Maria Granel, dok su poslijepodne proveli na Fakultetu znanosti na Sveučilištu u Lisabonu. Tamo su posjetili Tec Labs – specijalizirani inkubator za startupove iz područja proizvodnje hrane, zdravlja, očuvanja šuma, tla i mora te urbane mobilnosti. Studijski posjet završio je u tradicionalnom portugalskom ozračju, s fado večerom. Ono što je naučeno tijekom studijskog posjeta projektni partneri će moći prilagoditi i primijeniti u provedbi programa neformalnog obrazovanja u četiri srednje škole u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i u redovnom radu unutar vlastitih organizacija.

Projekt „Budućnost počinje danas: jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica“ je financiran od strane Ureda za udruge Vlade RH u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u partnerstvu s Gimnazijom Antuna Gustava Matoša, Srednjom školom Pregrada, Srednjom školom Zlatar, Srednjom školom Bedekovčina, Lokalnom akcijskom grupom Zagorje-Sutla, Zelenom akcijom i Krapinsko-zagorskom županijom.

Comments are closed.