Aktivna grupa mladih(AGM)

Škola – prijatelj zajednice

Volonterski klub naše Gimnazije osnovan je prije otprilike dvije godine. Sudjelovali smo na mnogim akcijama kojih ste i sami možda bili sudionici. Već smo i prije pisali o njima, ali nije na odmet ponoviti neke od važnijih.
Već drugu godinu odlazimo u igraonicu DND-a Zabok gdje uživamo u radu s djecom. Kako bismo proširili naše znanje o poznavanju najmlađih (djece) i s njima kvalitetnije provodili vrijeme, neki su od nas prošli vrlo zanimljivu i poučnu edukaciju pod vodstvom Zvjezdane Balije i uz stručnu pomoć Karmele Herčko. Organizirali smo razne koncerte u svrhu neophodne novčane pomoći našim učenicima. Bili smo u Bidružici te već drugu godinu pomogli u prodaji njihovih radova u prostorima naše škole. Ove godine smo, nedavno, posjetili i Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Bistri gdje smo dogovorili i daljnju suradnju s djelatnicima i štićenicima. Sada već tradicionalno pomažemo i kod dežurstva na izložbama u sklopu Dana Ksavera Šandora Gjalskog. Zajedno s volonterima iz Zagreba posadili smo drveće u dvorištu škole. Također smo pomogli i Planinarskom društvu „Zagorske steze“ u čišćenju i uređenju okoliša njihovog doma. Bili smo i na koncertu za Zakladu Ana Rukavina u Osijeku gdje smo zajedno s volonterima iz Osijeka i Zagreba uživali u druženju i pomoći drugima. Treba spomenuti i mnoge kreativne i edukacijske radionice koje su nam pomogle da ostvarimo neke od ciljeva.

Nagrada Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Volonterskom klubu Gimnazije

Volonterski rad definiran je kao neprofitna, neplaćena i nekarijeristička aktivnost kojom pojedinci pridonose dobiti svojih bližnjih, zajednice ili cijeloga društva. Budući da volonteri nemaju stalni izvor prihoda, jedini način da osiguraju sredstva za daljnji rad jest prijavljivanje na različite natječaje gdje se nagrađuje već ostvareni rad i planovi za budućnost. Tako smo se i mi prijavili na natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i dobili jednu od pet podijeljenih nagrada namijenjenih srednjim školama u Republici Hrvatskoj. 24. studenog 2008. u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu primili smo diplomu (srčeko na postolju), knjige, i što je najvažnije, novčanu nagradu od 10 000 kuna kao pohvalu i poticaj za naš daljnji rad. Dok smo slušali za što su nagrađene srednje škole diljem Lijepe Naše, bilo nam je drago što smo i mi dio zajednice koja pomaže onima kojima je to potrebno. Mi ne tražimo ništa zauzvrat, dovoljan nam je taj predivan osjećaj zadovoljstva što smo ga imali kada je Barbara Kolar prozvala našu školu i Ivanu, prof. Pavetić, a zabunom i prof. Miškulina koji nije bio u mogućnosti stupiti na pozornicu, što mu je kasnije i sama Barbara Kolar prigovorila (naime, bavio se fotografiranjem).
Svi znamo koliko je lijepo kada netko nagradi tvoj trud, ali dvostruko zadovoljstvo imaju volonteri jer oni ne usrećuju, ne ispunjavaju samo sebe, već se nadaju da istim osjećajima ispunjavaju i druge, pogotovo one kojima pokušavaju i uspijevaju pomoći.
Iskreno se nadamo da će nam ova nagrada «proširiti vidike i mogućnosti» što će rezultirati većim akcijama za pomoć našim prijateljima, suradnicima i široj zajednici.

Ivana Srebačić i Neda Novosel, 4. razred

Odgovori