Hrvoje Šalković u Zaboku

HRVOJE ŠALKOVIĆ U ZABOKU

Život kao pustolovina

Zabočka knjižara Multimedia Bookshop u sklopu Dana Gjalskog ugostila je jednu od najživopisnijih ličnosti iz hrvatskog javnog života, mladog književnika i putopisca, Hrvoja Šalkovića. U toku književne večeri publici je otkrio mnogo zanimljivih pojedinosti iz svog života.

Šalković je do sada proputovao čak 49 zemalja, rijetko kad na uobičajen, turistički način. U svom dugom putničkom stažu ovaj je tridesetpetogodišnji pustolov trčao s bikovima u Pamploni, skijao opasno strmim padinama Stjenjaka, ronio s delfinima u Meksiku, jahao slonove u džunglama Laosa, bio uhapšen u zračnoj luci u australskom Melbourneu… On jednostavno obožava pustolovine, a svu svoju inspiraciju pronalazi na putovanjima. Tako je inspiraciju za svoj roman „Pravi se da ovo nisi vidio“ dobio sjedeći na zahodskoj dasci u San Joseu u Kaliforniji.

1996. godine je otišao na kratko putovanje u London i tamo se zadržao čak tri godine. Upisao je poslijediplomski studij na University of Westminster i magistrirao na međunarodnim odnosima. Od ’97. je promijenio svoju kućnu adresu čak petnaest puta. Jednak je i broj njegovih nekadašnjih radnih mjesta.

Književni uspjesi

Za izdavanje svog prvog službeno objavljenog romana iz 2003. godine, „Pala karta“, Šalković je dobio samo 4000 kuna honorara. Svega tri godine kasnije proglašen je pobjednikom književne nagrade VBZ-a za svoju knjigu „Pravi se da ovo nisi vidio“. Ta mu je nagrada donijela čak 100.000 kuna. 2007. godine njegov roman „Zec na mjesecu“ također doživljava nevjerojatan uspjeh, te se dulje vrijeme zadržava na prvom mjestu svih važnijih književnih top lista prodaje. Još jedan veliki uspjeh dostiže roman „Oko cucka, pa na mala vrata“ koji je objavljen u svibnju 2008. godine. Roman je potukao sve rekorde i postao najprodavanijom domaćom knjigom godine.

Što i kada čitati

Šalković je na svojoj internetskoj stranici objavio popis od 120 knjiga koje svatko treba pročitati. Prvih 28 treba pročitati od 8. do 14. godine, drugih 68 knjiga Šalković preporuča čitati od 24. do 30. godine, a ostatak bi trebalo pročitati nakon 30. godine života. Pitate se koje knjige treba čitati od 15. do 23. godine? Šalković smatra da to nije razdoblje u kojem treba čitati knjige, već cugati, zaje….ti se i šev… komade. Ako ste znatiželjni, potražite http://www.shale.com.hr

O hrvatskoj književnoj zbilji

Šalković se kategorički odbija svrstavati u hrvatske književne interesne krugove. Linč i bojkot koji provodi stotinjak najutjecajnijih ljudi iz hrvatskih publicističkih i književnih krugova, objašnjava kao rezultat pretjerane količine ljubomore i zavidnosti nastalih zbog njegovog naglog i postojanog uspjeha.

Svoje polusatno gostovanje u Zaboku, Hrvoje Šalković je zaključio najavom svog novog romana koji izlazi 2009. godine. Svi njegovi dosad objavljeni romani, oborili su sve ranije rekorde čitanosti, a vjerujemo da će tako biti i u budućnosti.

Karlo Kralj, 1.j

Odgovori