Predavanje o nuklearnoj energiji

Dana 8. travnja 2022. učenici gimnazije imali su priliku slušati predavanje o prednostima nuklearne energije. Predavanje je vodio Zabočanin Ivica Bašić, nekadašnji zaposlenik Nuklearne elektrane Krško. Napravio je prekrasan uvod u kojem je pojasnio princip rada nuklearne elektrane i kako bismo bolje razumjeli izgovoreno, proslijedio je karton na kojem je bilo slikovno prikazano djelovanje elektrane.

Predavanje je nastavio s nabrajanjem prednosti nuklearne energije u usporedbi s ostalim, čak i više štetnim oblicima. Jedna od prednosti nuklearnih elektrana je da nema nepovoljan utjecaj na okoliš, odnosno one tokom rada gotovo da i nemaju emisije stakleničkih plinova ili čestica koje onečišćuju zrak. Također je nadodao kako je zračenje u okolini nuklearnih elektrana ograničeno na mali dio prirodnog zračenja, isto kao i ispusti radioaktivnih materijala. Time je dodao primjer eksplozije koja je i danas široko poznata, a to je ona u Černobilu. Zračenje na području Černobila bilo je manje za vrijeme rada tvornice, nego li u nekim gradovima koji također imaju takve elektrane. Time je htio naglasiti kako samo zračenje na području Černobila nije bilo opasno, sve do eksplozije, odnosno, životna izloženost zračenju, bila bi u granicama normale.

Mnogi strahuju od moguće eksplozije, ali i to je bilo objašnjeno. Gospodin Bašić pustio nam je videozapis u kojem se avion punom brzinom i raznio spremnik. Također, morao nam je navesti i neke mane nuklearne energije, a najveći problem je otpad koji ostaje radioaktivan više stotina pa i tisućama godina. Kako bi se izbjegla moguća opasnost, moraju se zadovoljiti najveći sigurnosni uvjeti.

Što se tiče radioaktivnog zračenja, iskoristio je slikovit primjer s kojim se svaki dan susrećemo. Mobitel koji nam je stalno u rukama, pored uha, dakle u blizini glave, nudi veću količinu zračenja, nego ona kojoj je Ivica bio izložen za vrijeme radnog vremena u Krškom. Radijacije se ne moramo previše bojati jer je kontrolirana dovoljnim zaštitnim pregradama i mjerama. „Osuvremenio” je temu na način da je dao primjer dvije nuklearne katastrofe, one u Černobilu i u Fukushimi.

Za kraj, iskoristio je neke “tračeve” koji kruže internetom i šire dezinformacije i stvaraju veliki strah u kostima. 2011. bila je poznata priča kako se u blizini područja NEK-a uzgajaju radioaktivne jabuke. Navodno su bile zalijevane vodom koja se koristi za hlađenje radioaktivnog otpada. Ta priča je, ukratko, potpuna glupost i bespotrebno širenje straha. Voda kojom su se jabuke zalijevale je u potpunosti normalne kvalitete, čak i daleko bolja od kvalitete vode kojom se zalijevaju jabuke koje se uvoze u Hrvatsku.

Sve u svemu, predavanje je po mome mišljenju bilo jako kvalitetno jer se g. Bašić uistinu potrudio na što je moguće jednostavniji način, predstaviti nam nuklearnu energiju i njene osobine. Dao nam je zanimljive činjenice koje nisu bile teške za zapamtiti, a uz to smo dobili priliku proširiti svoje opće znanje zanimljivostima koje je spomenuo. Dakako da je puno toga ostalo u glavi i ostat će zapamćeno.

PAULA HERCEG 4.J

Bookmark the permalink.

Odgovori