Projekt: FoodEducators

U školskoj godini 2024./2025. godine u Gimnaziji A.G. Matoša Zabok provodi se projekt FoodEducators”  u kojem sudjeluju  odabrani učenici iz Gimnazije Zabok. Voditeljice projekta su Ana Culej, prof. i Irena Futivić, prof.

FoodEducators je EIT Food program koji kroz lako dostupne, znanstveno utemeljene sadržaje i planove za rad s učenicima na temu hrane pomaže učenicima da postanu informirani i svjesni potrošači budućnosti. Program se provodi u više od 10 nacionalnih HUB-ova diljem Europske unije i usmjeren je na direktan rad s učenicima. Teme koje program obuhvaća su: Hrana i zdravlje; Hrana i održivost; Znanost o hrani i prehrambeni sustav; Poslovi i karijere u poljoprivredi.

Program promiče uključuju poboljšanje sustavnog razmišljanja i povezivanja, usvajanje održivih životnih stilova i zdravih prehrambenih navika.

U Hrvatskoj FoodEducators predstavlja Smion. Projekt FoodEducators je usklađen s Kurikulumom međupredmetne teme Održivi razvoj za osnovne i srednje škole.

Ciljevi projekta su :

  • informirati učenike oglobalnom problemu gubitka i bacanja hrane te njegovim posljedicama na okoliš, ekonomiju i društvo.
  • educirati učenike o načinima smanjenja otpada hrane krozpravilno planiranje obroka, skladištenje hrane i kreativnokorištenje ostataka hrane.
  • razvijanje vještina recikliranja i ponovne upotrebe hrane
  • naučiti učenike kako koristiti ostatke hrane za pripremu novihjela, kompostiranje i druge metode ponovne upotrebe.
  • potaknuti učenike da preuzmu odgovornost za smanjenje otpadahrane u svojim domovima i zajednicama.

Na početku provođenja projekta  učenici su ispunili uvodnu anketu.

Uvodna anketa

 

Projektna aktivnost obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti gubitka i bacanja hrane

Gubitak hrane i otpad su globalno važne teme.Stručnjaci se slažu da gubitak hrane uzrokuje ekološke, ekonomske i društvene štete. Svake se godine baci hrane u vrijednosti 1 trilijuna dolara. Kako bi se podigla svijest o ovom problemu UN je proglasio 29. rujna Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane.
U tjednu od 23. do 30. rujna 2024. učenici Gimnazije Antuna Gustava Matoša su obilježili dan “Smanjenje gubitka hrane i otpada hrane ” prema materijalima . za nastavu koji su preuzeti na web stranici Food Educators .

Ishodi učenja:

  • učenici će moći razlikovati gubitak hrane i otpad i to će pokazali rješavanjem kviza
  • učenici će moći razumjeti ekonomske, ekološke i društvene posljedice gubitak hrane i otpad hrane
  • prepoznati i opisati praktične korake za smanjenje otpada hrane
  • razviti i predstaviti planove za smanjenje otpada hrane u svojim domovima, školama i lokalnim zajednicama

Međupredmetna povezanost: Ekonomska skupina predmeta/Geografija

  • Svoje znanje o gubitku hrane i otpadu učenici su pokazali rješavanjem kviza Što znate o gubitku i sigurnosti hrane?

Kviz

 

Comments are closed.