U školskoj godini 2024./2025. godine u Gimnaziji A.G. Matoša Zabok provodi se projekt “FoodEducators” u kojem sudjeluju odabrani učenici iz Gimnazije Zabok. Voditeljice projekta su Ana Culej, prof. i Irena Futivić, prof.
FoodEducators je EIT Food program koji kroz lako dostupne, znanstveno utemeljene sadržaje i planove za rad s učenicima na temu hrane pomaže učenicima da postanu informirani i svjesni potrošači budućnosti. Program se provodi u više od 10 nacionalnih HUB-ova diljem Europske unije i usmjeren je na direktan rad s učenicima. Teme koje program obuhvaća su: Hrana i zdravlje; Hrana i održivost; Znanost o hrani i prehrambeni sustav; Poslovi i karijere u poljoprivredi.
Program promiče uključuju poboljšanje sustavnog razmišljanja i povezivanja, usvajanje održivih životnih stilova i zdravih prehrambenih navika.
U Hrvatskoj FoodEducators predstavlja Smion. Projekt FoodEducators je usklađen s Kurikulumom međupredmetne teme Održivi razvoj za osnovne i srednje škole.
Ciljevi projekta su :
- informirati učenike oglobalnom problemu gubitka i bacanja hrane te njegovim posljedicama na okoliš, ekonomiju i društvo.
- educirati učenike o načinima smanjenja otpada hrane krozpravilno planiranje obroka, skladištenje hrane i kreativnokorištenje ostataka hrane.
- razvijanje vještina recikliranja i ponovne upotrebe hrane
- naučiti učenike kako koristiti ostatke hrane za pripremu novihjela, kompostiranje i druge metode ponovne upotrebe.
- potaknuti učenike da preuzmu odgovornost za smanjenje otpadahrane u svojim domovima i zajednicama.
Na početku provođenja projekta učenici su ispunili uvodnu anketu.
Projektna aktivnost obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti gubitka i bacanja hrane
Gubitak hrane i otpad su globalno važne teme.Stručnjaci se slažu da gubitak hrane uzrokuje ekološke, ekonomske i društvene štete. Svake se godine baci hrane u vrijednosti 1 trilijuna dolara. Kako bi se podigla svijest o ovom problemu UN je proglasio 29. rujna Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane.
U tjednu od 23. do 30. rujna 2024. učenici Gimnazije Antuna Gustava Matoša su obilježili dan “Smanjenje gubitka hrane i otpada hrane ” prema materijalima . za nastavu koji su preuzeti na web stranici Food Educators .
Ishodi učenja:
- učenici će moći razlikovati gubitak hrane i otpad i to će pokazali rješavanjem kviza
- učenici će moći razumjeti ekonomske, ekološke i društvene posljedice gubitak hrane i otpad hrane
- prepoznati i opisati praktične korake za smanjenje otpada hrane
- razviti i predstaviti planove za smanjenje otpada hrane u svojim domovima, školama i lokalnim zajednicama
Međupredmetna povezanost: Ekonomska skupina predmeta/Geografija
- Svoje znanje o gubitku hrane i otpadu učenici su pokazali rješavanjem kviza Što znate o gubitku i sigurnosti hrane?