Projekt : Izrada QR kodova u arboretumu Gimnazije Zabok

                U okviru školskog projekta Izrada QR kodova u arboretumu Gimnazije Zabok učenici 2. pm razreda su uz pomoć mentorica Ane Culej, prof. i Irene Futivić, prof. opisali biljne vrste  u arboretumu Gimnazije i izradili QR kodove. Projekt se provodio tijekom šk. godine 2019./2020. i šk.god. 2020./2021.

Cilj projekta bio je podizati svijest o održivom upravljanu, očuvanju i održivom razvoju autohtonih biljnih vrsta.

U našem arboretumu nalazi se 31 biljna vrsta od kojih 11 kritosjemenjača-drveće, 12 kritosjemenjača-grmovi, 2 kritosjemenjače- zeljaste biljke i 6 golosjemnjača.

Simbol našeg arboretuma je hrast lužnjak. Hrast ili dub (prasl. drvo) predstavlja drvo života i os svijeta. Simbol je moralne i fizičke snage. Davno prije pojave kršćanstva hrast je štovan kao sveto drvo.

Quercus robur L. – hrast lužnjak

Fagaceae (bukve)

  

    Ana Culej, prof.

Popis biljaka u arboretumu gimnazije Zabok i QR kodovi

Kodovi biljaka povezani s opisima biljnih vrsta

 

Međunarodna konferencija Ekoškole i održivi razvoj

Nacionalni koordinator Ekoškola u Sloveniji „FEE Doves“ organizirao je  međunarodnu konferenciju za odgojitelje i učitelje na temu održivosti u vrtićima i školama. Konferencija je održana  10. lipnja 2023. u mjestu Leskovec pri Krškem, Slovenija.

Ana Culej je na konferenciji predstavila Projektnu nastavu: Školski arboretum Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok. Arboretum Gimnazije Zabok ima 31 biljnu  vrstu. Projektne aktivnosti su se odvijale u periodu od 2019. do 2023. godine. Učenici su  odredili  biljke upotrebom programa PlantNet i dihotomskog ključa, biljne vrste su opisali, odredili su QR kodove za svaku biljku, izradili su herbarije i fotoherbarije. Za izradu QR kodova učenici su koristili alat QR kod generator.  Unese se tekst ili poveznica na web stranicu, a zatim se generira kod. U programu Artsteps učenici su napravili virtualnu šetnju arboretumom. Izdan je priručnik Školski arboretum Gimnazije Antuna Gustava Matoša uz Zaboku.

Projektna nastava Školski arboretum Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku

Comments are closed.