Prestati pušiti?

Prestati pušiti?!

Ljudskoj je prirodi  svojstvena težnja  k spoznaji nepoznatih iskustava koja su vrlo često obavijena neodoljivim mirisom opasnosti. Izazov i privlačnost zabranjenog najčešće «kumuju» mnogim našim odlukama u rizičnim situacijama. Jedan od najozbiljnijih problema današnje mladeži kao i starijih osoba je pušenje. Sukladno s tim problemom dolazi do još većeg, a to je – prestanak pušenja.
Prestati pušiti?! Još i sad refleksno odmahnem rukom, ironično se nasmijavši na to «besmisleno pitanje». Ionako smo sada mladi i cijeli život je pred nama! Zašto se zamarati s «kobnim boleštinama» koje su prikrivene i daleko negdje na horizontu? Zašto odbaciti veličanstveni trenutak ugode koji tako vješto smiruje i uvijek uspješno rješava svaku izbačenost iz takta: kad te raska prozove zbog sumnjivog izostanka u petak 7. sat ili te profa iz zemljopisa otvori baš na dan kad si odlučio uzeti odušak i onda uresi tvoju opsežnu kolekciju razočaravajućih ocjena još jednom novom «nadahnjujućom» jedinicom.
U svim tim trenutcima cigareta se čini kao jedino utočište. Neka viša sila tjera me van, ispred škole. Užurbano kopajući po džepovima u potrazi za upaljačem već spremno stavljam cigaretu u usta i napokon palim taj božanstveni smotuljak. Odlično, baš mi je to trebalo! Samo… Još uvijek ne znam kako opravdati onaj misteriozni bijeg sa 7. sata, a i jedinica iz zemljopisa još uvijek stoji u roju poražavajućih ocjena.
Shvaćam da sam postala rob tog famoznog «gospodina Nikotina» koji se lukavo ukorijenio pod mojom kožom i sa sarkastičnim smiješkom na licu određuje mom životu kurs s koordinatama – prema propasti.
Koji god motivi nukaju pušače različitih skupina da iz dana u dan ponavljaju svoj štetni ritual, svi se jednoga dana suoče s neizbježnim pitanjem: Ne bih li trebao prestati pušiti? Svaki pušač u svom «stažu» nailazi na taj IZAZOV.
Ne postoji neka sveopća čarobna formula koja će vam pomoći u iscrpnoj borbi s pušenjem, niti je ključno za prestanak pušenja biti snažan karakter. Odvikavanje je kod svakog pušača individualno. Različiti su načini i putovi kojima pojedini pušač mora proći u ozdravljenju organizma, no kad bi njihove putove sveli na zajednički nazivnik, svi bi polazili od čvrstog temelja, a to je: ODLUKA. Nepokolebljiva odluka i uvjerenje da možeš i hoćeš uspjeti u tom naumu te da odbacuješ svaku  i najmanju mogućnost neuspjeha.
Sada nastupa teži dio: provesti odluku u djelo. Najteži period u odvikavanju od cigareta je prvih 3 -7 dana. U tom periodu javlja se prilično neugodni nikotinski apstinencijski sindrom. Dobra vijest je da on ne traje neprestano sve dane, već se javlja u obliku snažne želje za cigaretom koja traje 3-5 minuta i onda prestane, što i nije teško prebroditi, osobito ako uza se imaš nikotinske žvakaće koje utaže tvoju silnu potrebu da udahneš dim. »Preživljavanjem» tog najkritičnijeg perioda želja za cigaretom postaje sve rjeđa i nestalnija, dok se u konačnici ne riješite svoga poroka.
Nije teško ukazati na loše strane cigarete. Cigareta sadrži preko 4.000 kemijskih spojeva u samo jednom dimu! Osnovni sastojak duhana je nikotin koji uzrokuje ovisnost, ujedno je i jedan od najjačih otrova koji čovjek poznaje. Nikotin, izoliran iz jedne cigarete, može izazvati SMRT dvije odrasle osobe, dok pas ugiba ako mu se na njušku stavi samo jedna kap nikotina. Katranski spojevi u sebi sadrže oko 50 kancerogenih tvari i tijekom petogodišnjeg pušačkog staža u osobi koja puši nataloži se 250 g katrana! UGLJIČNI MONOKSID je otrovni plin koji ima 200 puta veću sposobnost vezivanja hemoglobina od kisika. OLOVO uzrokuje zastoj u rastu i oštećenje mozga. Ljudi su bili svjesni prisutnosti olova u benzinu, ali ne i u duhanu!
S financijske strane vidljiv je golemi gubitak. Prosječni pušač dnevno popuši jednu kutiju cigareta, što je otprilike 15 kn. Ako računamo da osoba puši dvije godine, tada je iznos koji je u proteklim godinama potrošila na cigarete:10.950 kn!
To su šokantne činjenice koje bi trebale potaknuti pušače da testiraju jesu li sposobni izabrati zdravlje ili će i dalje ostati robovi nepotrebnog poroka.
Najdivnija stvar koja se spontano pojavi je osjećaj samopoštovanja i ponos zbog pobjede te ispunjenost zbog očuvanja zdravlja. Uostalom, ne kaže se uzalud: Mens sana in corpore sano!
Maja Budimir 3.a

Odgovori