Projekt: Stare sorte jabuka Hrvatskog zagorja

Projekt : Stare sorte jabuka Hrvatskog zagorja”

U školskoj godini 2023./2024. godine u Gimnaziji A.G. Matoša Zabok provodi se projekt “Stare sorte jabuka Hrvatskog zagorja” u kojem sudjeluju učenici 2. razreda gimnazije.

Ciljevi projekta su:

– istražiti koje se stare sorte jabuka uzgajaju na području   Hrvatskog zagorja

– opisati  karakteristike starih sorti jabuka

– istražiti i opisati proizvode od jabuka

– razvijati  svijest  učenika da konzumacijom starih, autohtonih sorti jabuka mogu smanjiti vlastiti ekološki otisak

– poticanje aktivnog sudjelovanja učenika u lokalnoj zajednici da bi stečene spoznaje o održivom razvoju i potrošnji proširili u zajednici u kojoj žive

Projekt je predstavljen na Znanstvenom pikniku 06.10.2023.

Prostori Hrvatske obiluju jabukama. Stare hrvatske sorte jabuka, imena dobivaju po imenima mjesta u kojima su nađene, tj. rastu, po imenima vlasnika, ali se javljaju i narodna imena izabrana zbog fizičkih karakteristika plodova – izgled, boja, okus i dr.

Tradicija uzgoja voćaka duga je više stoljeća, a voćke su se uzgajale na gotovo svim seoskim gospodarstvima te dijelom i u urbanim sredinama. Njihova zastupljenost i značaj u prošlosti su bili vrlo veliki, međutim u posljednje vrijeme došlo je do znatnog propadanja starih autohtonih i udomaćenih stabala i jedan dio naše baštine nepovratno nestaje. Stara stabla nemaju veliku komercijalnu vrijednost, ali doprinose biološkoj raznolikosti.

Tradicionalne stare sorte jabuka dragocjeno su bogatstvo i prirodna baština svake zemlje i značajne su iz gospodarskih, agronomskih i zdravstvenih razloga. Očuvanje tih starih sorata je moguće obnavljanjem postojećih stabala ili sadnjom novih sadnica istih sorata.

Jabuka (lat. Malus), biljni rod je iz porodice ruže s oko 40 priznatih vrsta. Najpoznatiji je vrsta domaća jabuka ili Malus domestica, koja je nastala križanjem divlje vrste Malus sylvestris s još nekoliko drugih vrsta.

Sorta jabuka Opis Slika
1. Božićnica -repica
 
Dozrijevanje: krajem listopada.
Ova sorta je još uvijek vrlo raširena i da se bez problema nabaviti. Vrlo je otporna na bolesti i udarce. Dugo se drži na stablu. Iako dozrijeva krajem listopada, jestiva je tek oko Božića.
 

 

2. Zelenika -zelena jabuka

 

Rađa svake 2 godine. Vrlo je otporna na bolesti. Zelene je boje. Ima kratku peteljku. Dobro se čuva do lipnja mjeseca. Pogodna za skladištenje i transport.

 

  

 

3. Bobovac

 

Dozrijevanje: druga polovica listopada

Vrlo rasprostranjena sorta i lako se nabavlja. Spada među najotpornije vrste jabuka. Ova sorta može dugo ostati svježa. Postoji i crvena verzija ove jabuke, crveni bobovec.

 

 

   

4. Boskop

 

Dozrijevanje: krajem rujna

Porijeklom iz Nizozemske. Koža je hrapava i suha, s jedne strane je crvena.  Dugo ostaje svježa.Spada u kisele jabuke.Okusom spada među najbolje sorte i dobiva na važnosti kao dijetna jabuka.

 

    

5. Mašanka

 

Kasno dolazi u rodnost. Dozrijeva sredinom listopada. Jabuka je tvrda, zlatno žuta, sitnija, izbalansirana okusa, bijelo, sočno meso. Ima ugodan vinsko-kiselkast okus s karakterističnom aromom.Zimska sorta, upotrebljava se prvenstveno za preradu u sok, ocat i suho voće.    
6. Kanada

 

Plod: krupan, spljoštenog oblika, žuto zelene boje, hrapava i hrđasta, meso bijelo žute boje, slatko kiselkastog okusa.
Jedna od najboljih stolnih sorti. Pogodna za preradu u kompot, sok, itd. Plodovi se dobro skladšte i nisu osjetljivi na pritiske. 
7. Kardinal

 

Plod: vrlo krupan, okruglasto plosnata oblika, crvenkaste boje, sočno kiselkastog okusa.

 

8. Lijepocvjetka
 
Ova jabuka je jesensko zimska. Plodovi su srednje krupni do krupni. Ljepocvjetka je cijenjena sorta, okus je slatkast sa malim udjelom kiselima. 

 


  
9. Zlatna zimska parmenka
 
Plodovi su srednje krupni do krupni, naranđasto žuto crvene boje prošarana tamnijim crvenim crtama. Meso jabuke je bijelo, sočno, aromatično, slatkasto.
 

 
10. Carević

 

Srednje krupan plod, meso je bijelo, slatko sa malo kiseline, čvrsto, sočno, kožica tanka. Carević je veoma ukusna jabuka. Primjerena je za upotrebu u svježem stanju i za preradu u sok i ocat.
 

Slika 1. Stare sorte jabuka

Prema vremenu sazrijevanja razlikujemo rane ili ljetne, srednje rane ili jesenske, te kasne ili zimske jabuke.

Kada brati jabuke?

Prepoznajemo dva stupnja zrelosti plodova jabuka:

  1. fiziološka zrelost – kada je plod jabuke najkrupniji, a sjemenke u povoljnim uvjetima mogu proklijati.
  2. tehnološka zrelost -kada sjemenke postignu najbolju karakteristiku za daljnju namjenu (konzumacija, čuvanje u hladnjači ili prerada).

Jedna od najsigurnijih načina utvrđivanja dozrelosti jabuka je kemijskim putem pomoću tzv. jodno-škrobnog testa.

Da bi doznali kada je jabuka dozrela koristili smo jodno škrobni test.

Jodno škrobni test

Poprečno ili uzdužno prerezani podovi jabuke tretiraju se s nekoliko kapi otopine jod-jod-kalija. Jodna tinktura škrob oboji tamno.

Poslije nekoliko minuta donosi se ocjena na osnovi petodijelne ljestvice intenziteta obojenosti presjeka ploda. Razgradnja škroba počinje od sredine prema periferiji tj. pokožici ploda.

Slika 2. Započela je faza dozrijevanja ploda-površina ploda oko sjemenke neobojena, a ostala površina presjeka crnoplava

Slika 3. Konzumna zrelost – plodovi su ispod pokožice neznatno potamnjeli ili potpuno svijetli

  1. https://danas.hr/zivot/sos/koje-stare-hrvatske-sorte-jabuka-postoje-2d565064-b9f2-11ec-8095-0242ac130024- pristupljeno 24.10.2023.
  2. https://hr.wikipedia.org/wiki/Jabuka- pristupljeno 24.10. 2023.
  3. Krušelj, M., Gal, G., Zagorje, Trnac starih sorti jabuka, Turistička zajednica donja Stubica, str. 5, 7,8, 9., 10., 11., 16., 18., 20., 2008.

Opisi nekih starih i komercijalnih sorti jabuka nalaze se na poveznici: https://bitly.ws/Yw9c

Da bi se vidjelo koliko učenici poznaju jabuke provedena je anketa među učenicima 2. razreda gimnazije.

Rezultati ankete “Stare sorte jabuka Hrvatskog zagorja”.

 

Određivanje šećera u starim sortama jabuka

Za mjernje šećera u jabukama koristili smo refraktometar.

  1. Otvoriti zaštitno staklo kapnuti 2-3 kapi ispitivane tekućine (sok) na prizmu.
  2. Zatvoriti ploču, pričekati 30 sekundi da se tekućina ravnomjerno rasporedi po cijeloj prizmi, ne smije biti suhih mrlja i mjehurića.
  3. Staviti refraktometar na izvor dnevne svjetlosti.

Gledati kroz monokul i očitati. Željena vrijednost bit će na granici između tamnih i svijetlih područja. (https://hr.healthy-food-near-me.com/how-to-use-a-refractometer-detailed-instructions/, pristupljeno 9.10.2023.)

Za mjerenje težine jabuku koristili smo vagu.

Tablica 1. Prikaz težine i koncentracije šećera starih sorti jabuka i domaćih sorti

sorta jabuka težina ploda(grama) koncentracija šećera(%)
1. Božićnica 150 12
2.Zelenika 168 15
3. Bobovac 114 13,5
4. Boskop 158 13
5. Mašanka 86 11
6. Zlatni delišes 269 10
7. Idared 286 9

Zaključak:
Analizirajući težinu ploda i koncentraciju šećera zaključili smo da stare sorte jabuka imaju manju težinu, ali veću koncentraciju šećera u odnosu na domaće sorte.


 
Proizvodi od jabuka
1. Čips od jabuka
Sastojci:
2 kg jabuka
Priprema:

  1. Jabuke operite i izdubite središnji dio.
  2. Narežite jabuke na jako tanke ploške debljine oko 1 mm.
  3. Posložite ploškice na police dehidratora.
  4. Stavite ploškice u dehidrator na 700C i pričekajte da čips bude gotov (5-8 sati).

Slika 1. Pripremljene jabuke za rezanje

Slika 2. Narezane jabuke za sušenje

Slika 3. Posložene jabuke za sušenje

Slika 4. Sušenje jabuka u dehidratoru

Slika .5. Čips od jabuka

Slika 6. Upakirani čips od jabuka

2. Sok od jabuke
Sastojci: 2,5 kg jabuka
1. Jabuke operite mlakom vodom
2. Naribajte jabuke.
3. Ocijedite naribane jabuke, a sok stavite u posudu za kuhanje.
4. Dobiveni sok stavite da zakuha do vrenja.
5. Vrući sok stavite u pripremljene staklene boce.

Slika 7. Sok od jabuke

3. Jabučni ocat

  1. Jabuke za ocat operite i sameljite u muljači za jabuke.
  2. 2.Mljevene jabuke ostavite u prikladnim kacama da odstoje i da započne proces vrenja što se osjeća po mirisu.
  3. Posude sa jabukama trebaju biti pokrivene prozirnim tkaninama radi dostupnosti zraka.
  4. Nakon što su odstajale, samljevene jabuke isprešajte, a jabučni sok procijediti kroz cjedilo, te ga ulijte u posude za octenje.
  5. 4. Posude, u kojima će stajati sprešani jabučni sok treba pokriti, ali opet tako da je zrak dostupan. Jabučni sok se pretvara prvo u vino a nakon toga, procesom octenja u jabučni ocat.

Slika 8. Jabučni ocat

Video zapis -“Čips od jabuka”– Andrea Ilinić, 2.pm
čips od jabuka.mp4

Prezentacija “Proizvodi od jabuka”- – Vanja Bartol, 2.pm
Proizvodi od jabuka

Učenici su se upoznali s refraktometrom te na koji način možemo izmjeriti količinu šećera u voću. Upotrebu refraktometra možete pogledati u videu na poveznici: https://youtube.com/shorts/KgARyingDDY?si=tEDCVdummMrmksfu

 

Literatura:

1. https://www.mojazimnica.hr/sok-od-jabuke/, (pristupljeno 7.11.2023.)
2. https://www.coolinarika.com/recept/domaci-jabucni-ocat-af99bea2-63cd-11eb-ae48-0242ac120013, (pristupljeno 7.11.2023.

Comments are closed.