Nagrada Gjalski Ivi Brešanu

NAGRADA GJALSKI IVI BREŠANU

Nagrada Gjalski dodjeljuje se već 26. godinu zaredom, a ove godine je otišla u ruke našeg poznatog književnika Ive Brešana za njegov roman „Katedrala“.

Tu je odluku donijelo peteročlano povjerenstvo na čelu s Božicom Jelušić, članicom Društva hrvatskih književnika koja je na samom početku svog govora naglasila kako je konkurencija za ovogodišnju nagradu bila vrlo ujednačena i impresivna. Mirko Kovač i Pavao Pavličić bili su samo neki od pretendenata za nagradu. Kazala je kako je Brešan „napisao djelo koje će biti nosivi stup poslijeratne hrvatske književnosti“.

„Kao vlasniku jednog o najčvršćih književnih opusa u posljednjim desetljećima, kako o njemu reče Slobodan Prosperov Novak, Brešanu će i ‘Katedrala’ poslužiti kao odlično isklesan i pomno postavljen stup, gotovo ogledni primjer kako se gradi zbijen, gust i funkcionalan tekst, fundiran na povijesnoj građi, a korelativno proširen na podneblje, ljude i sudbine kroz pet stoljeća postojanja“, rekla je u svom govoru Božica Jelušić.

Svečanosti dodjele prisustvovao je i zabočki gradonačelnik, Ivan Hanžek, koji je uz Borbena Vladovića, predsjednika Društva hrvatskih književnika, te Dubravku Đurić Nemec, predstavnicu Ministarstva kulture, uručio nagradu gospodinu Brešanu te mu čestitao na velikom uspjehu.

Brešan je u svom obraćanju publici rekao da se svaki pisac u procesu stvaranja više puta zapita o smislu djela kojeg piše i kako je on tijekom stvaranja „Katedrale“ bio jako podložan preispitivanju kvalitete svoje knjige. Naglasio je kako mu je svaka nagrada važna i kako je na svaku podjednako ponosan. Ipak, najviše voli kad mu nagradu dodijele „kolege po peru“. Upravo je takva nagrada Gjalski.

AUTOR: Karlo Kralj, 1.j

Odgovori