eTwinning – Let the environment breathe by letting your e-waste recycle

 

Ovaj eTwinning projekt je dio međunarodnog projekta u kojem sudjeluju BugarskaFrancuska, Turska, Jordan, Litva , Latvija i Hrvatska. Iz naše škole sudjeluju učenici 2.razreda, pod mentorstvom Gordane Grah, prof. 

Cilj je ovog projekta ispitati učinke elektroničkog otpada na okoliš i na zdravlje ljudi i podijeliti ga sa vama. Vjerujemo da možemo pridonijeti recikliranju elektroničkog otpada počevši od svojih domova, osvijestiti ovaj problem i zaštititi svoj okoliš. 

 

Svakim danom tehnologija napreduje tako velikom brzinom da potiče ljude da svoje digitalne uređaje, iako još uvijek rade, zamijene najnovijim modelima. Može se zaključiti da se količina e-otpada brzo povećava, a to predstavlja veliku prijetnju za okoliš. Zapravo, stari elektronički predmeti doprinose e-otpadu kao što su na primjer zamjene videorekordera DVD uređajima, a DVD uređaja Blu-ray uređajima. E-otpad stvara se iz bilo čega elektroničkog: računala, telefona, televizora, monitora, mobitela, videorekordera, CD uređaja, faks uređaja, pisača itd. 

Većina ljudi nije svjesna da je nužno reciklirati elektronički otpad i koje su prednosti njegovog recikliranja. E-otpad sadrži mnoge vrijedne materijale, poput aluminija, bakra, zlata, srebra, plastike i drugih metalakoji se mogu obnoviti, upotrijebiti i reciklirati, kako bi se sačuvali prirodni resursi i energija potrebna za proizvodnju nove elektroničke opreme. E-otpad također sadrži otrovne i opasne materijale, uključujući živu, olovo, kadmij, berilij, krom i druge štetne kemijske spojeve, koji mogu iscuriti u naše tlo i vodu i tako uzrokovati njihovo zagađenje.  


 

 

 

 


23. listopada 2020.

U sklopu ovog projekta, organizirano je natjecanje škola sudionica u izradi logotipa. Svaka je škola participirala sa jednim uratkom.

Angelina, Dora, Sebastian i Željka osmislili su četiri logotipa i odabrali onaj pod nazivom Logo – 1

 

 

 

 

Učenici osmišljavaju pitanja koja će biti sastavni dio ankete kojom će se ispitati javnost o poznavanju problematike elektroničkog otpada: odvajanju, recikliranju i njegovom ponovnom uporabom.


30. listopada 2020.

Dovršen je izbor logotipa projekta u kojem su sudjelovali učenici i nastavnici škola partnera. Između šest logotipa izabran je „2nd logo“ kojeg je dizajnirala učenica naše škole – Angelina Piljek.

 

 

 

 

 

studeni – prosinac

Aktivnosti učenika:

U ovoj aktivnosti učenici su podijeljeni u međunarodne timove koji se sastoje od po jednog učenika iz svake škole partnera. U ovoj aktivnosti trebalo je istražiti što je e – otpad, vrste e- otpada, istražiti potencijale ponovne uporabe i recikliranja, istražiti koje su štetne i korisne supstance povezane sa e – otpadom, te istražiti njegov utjecaj na zrak, tlo, vodu i ljude. Učenici su koristili različite web2 alate za završno prezentiranje njihovog rada. Svaka grupa imala je po jednog nastavnika mentora.

Ovo su završni radovi pojedinih grupa:

Prva grupa: izrada video prezentacije

Estelle (FR), Sebastian (HR), Zeynep (TR), Furkan (TR) i mentorica Gordana

https://youtu.be/Z59cELDXROI

Druga grupa: izrada video prezentacije

Samira (TR), Mehmet (TR), Željka (HR), Alexis(FR) i mentorica Songul.

https://youtu.be/HmaB8UXjdcg

Treća grupa: izrada kviza

Elif (TR), Onur (TR), Dora(HR), Romane(FR) i mentorica Maria

Četvrta grupa: izrada brošure

Nisanur (TR), Tolga (TR), Angelina(HR), Yann (FR) i mentor Cengiz

siječanj – veljača

Aktivnosti učenika:

Tijekom ovog perioda učenici su istražili na koji način se zbrinjava e – otpad u Hrvatskoj, s naglaskom na lokalnu zajednicu.

Posjetili su tvrtku “Spectra-media d.o.o.” u Donjoj Bistri koja se bavi recikliranjem i oporbom sekundarnog e – otpada i podigli svijest  koliko je važno pravilno odlagati i zbrinjavati e – otpad na državnoj i lokalnoj razini.

Podatke i informacije prikupljene ovim istraživanjem zabilježili su svojim video uratkom.

https://youtu.be/-WsCR2FSPb4

 

Sažetak aktivnosti projekta:

Newsletter for September and October Activities: https://www.smore.com/zags4
 Newsletter for November and December Activities: https://www.smore.com/kvxdp
Newsletter for January and February Activities: https://www.smore.com/qs573
 

Svi radovi učenika na jednom mjestu:

https://spark.adobe.com/page/iVLxHC9oXgSio/

 

23.9.2021

 

Naša dugogodišnja kolegica iz Matematike, Gordana Grah, prijavila je eTwinning projekt “Let the environment breathe by letting your e-waste recycle” za dodjelu Oznake nacionalne kvalitete.

S obzirom da je ovom projektu dodijeljena Oznaka nacionalne kvalitete u zemljama suradnicama Turskoj i Francuskoj, očekujemo da projekt dobije i Europsku oznaku kvalitete (European quality label).  Projektu je trenutno dodijeljena Oznaka kvalitete (eTwinning Quality Label). U projektu su sudjelovali vrijedni učenici Sebastijan Klancir, Dora Dominko, Željka Hazulin i Angelina Piljek.

Zahvaljujemo svim učesnicima na postignućima i na sudjelovanju te nas veseli da se projekt prepoznaje i na ovaj način.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29. listopada 2021.

Naša škola je nagrađena Europskom oznakom kvalitete za izvrsnost rada u eTwinning projektu „Let the environment breathe by letting your e-waste recycle“. To znači da je naš rad, rad naših učenika i naše škole prepoznat na najvišoj europskoj razini.

Kao rezultat, dobili smo certifikat  Europske oznake kvalitete  (European quality label).

Čestitamo kolegici Gordani Grah i svim sudionicima projekta.  

 

Comments are closed.