Napokon dvorana?

Razgovor sa Željkom Tomekom, članom zabočkog Gradskog poglavarstva

NAPOKON DVORANA?

Gradnja zabočke sportske dvorane ideja je koja već godinama plijeni pozornost svih građana našeg grada. Zbog svoje je važnosti projekt u studenome 2007. godine, u vrijeme predizborne kampanje, služio kao poligon za promociju političkih stranaka u Zaboku. Međutim, potkraj osmog mjeseca 2008. na sjednici Gradskog poglavarstva donesen je konkretan zaključak o gradnji dvorane, dočekan kao konačni svršetak svih birokratskih i financijskih komplikacija. Povodom te odluke, razgovarali smo s Željkom Tomekom, članom Gradskog poglavarstva grada Zaboka.

Dvorana od 30 milijuna kuna

Prije svega nas je zanimalo postoji li mogućnost eventualnog otkazivanja projekta. „Prema mojoj procjeni, to je sada u fazi kada ne bi smjelo doći do otkazivanja projekta, a također ne bi trebalo doći ni do kakvih poteškoća pri realizaciji. Gradsko poglavarstvo je krajem prošle godine odlučilo da se napravi idejni projekt za zabočku sportsku dvoranu, a zatim je trebalo ishoditi sve potrebne suglasnosti od nadležnih institucija, kao što je primjerice Ministarstvo prosvjete i športa“, rekao je gospodin Tomek.

S obzirom na veličinu i sveobuhvatnost cijelog projekta, pitali smo ga odakle je nabavljen novac za izgradnju dvorane. Objasnio nam je kako 80% sredstava osigurava RH, preko programa Europske investicijske banke, te da će vrijednost cijelog projekta najvjerojatnije dostići svotu od oko 30 milijuna kuna.

Nesuđeni olimpijski bazen

Prema riječima gospodina Tomeka, dvorana bi trebala biti spojena s Gimnazijom preko njezinog istočnog krila. Glavna dvorana u prizemlju će zadovoljavati standarde dvoranskih sportova kao što su košarka, rukomet i odbojka, a moći će se poprečno podijeliti na tri dijela posebnim pregradama, kako bi više odjeljenja moglo u isto vrijeme imati nastavu. Predviđena površina prizemlja iznosi 2600 metara kvadratnih, a u sklopu istog planirana je središnja dvorana, s tribinama približnog kapaciteta od 775 gledatelja. Uz dvoranu će se u prizemlju nalaziti i streljana za zračnu pušku, zajedno sa svlačionicama i sanitarnim čvorom. Na katu je planirana dvorana za korektivnu gimnastiku od 196 kvadrata te kafić s galerijom.

Kad je riječ o vanjskom izgledu, između dvorane i Prilaza dr. Franje Tuđmana planiran je jedan zeleni pojas u dva nivoa, a također se našlo mjesta i za veliko parkiralište na kojem će se naći i nekoliko parkirnih mjesta za autobuse. Gospodin Tomek je rekao nešto što je „zagolicalo“ naše novinarske mozgove: „Postoji i mjesto predviđeno za olimpijski bazen, koji je trebao biti uvršten u idejni projekt. Međutim, nadležno Ministarstvo to nije dopustilo, jer se u ovom trenutku moramo, prije svega, držati dvorane.“

Saga o dvorani završava 2009.?

Uz gimnazijalce, predviđeno je da će dvoranu korisiti i učenici zabočke Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću zbog male udaljenosti, te svi ostali zabočki sportaši.

Priupitali smo našeg sugovornika o svršetku radova. „Najoptimističnija je procjena da će radovi na dvorani završiti do kraja 2009. godine, ali svakako bi morala biti gotova do sredine 2010. godine.“Ostaje nam samo da se naoružamo strpljenjem i dobrom voljom. Jer, kao što kaže ona dobra stara poslovica: „Tko čeka, taj dočeka“. Nadajmo se da će se ovaj zaključak pokazati uspješnim u što skorije vrijeme.

Odgovori