Malo drukčiji SHAKEspeare ili Kako smo masirali obraze

W. Shakespeare napisao je 37 komada.

To ste sigurno već znali?!

Od čega 10 povijesnih drama.

I to ste znali?!

Od čega 18 komedija.

I to?!

Osmislio je i napisao 1222 lika.

A to?!

Svaki od 37 komada postavljen pojedinačno na scenu traje, zavisno od kraćenja, između 3 i 5 sati. Dakle, 37 x 4 sata (prosječno) iznosi 148 sati.

Jeste li i to znali?

A jeste li znali kako je sve to moguće odigrati u manje od 2 sata?!

(skinuto sa web stranice kazališta Exit)

Možda je zvučalo neobično na prvi pogled. No, ispostavilo se točnim. Predstava kazališta Exit, koju smo odgledali 23. listopada 2007. u amfiteatru OŠ Zabok trajala je jedan sat i četrdeset minuta. Pristojno vrijeme. Vrijeme u kojem smo saznali kakve veze sa Shakespearom ima tv-prodaja, kakve veze ima krunodrp, a kakve komentator Božo i pita glavarica, za koju smo dobili i recept. Možda zvuči neobjašnjivo?

Jerko Marčić, poznatiji kao glas Gorana Milića u Laku noć, Hrvatska, Marko Makovičić, poznatiji kao Medo Otto u emisiji Nora Fora i Živko Anočić – najkomentiraniji markantni glumac od strane gledateljica – poznatiji kao potpuno nepoznat, vrlo su nam rado objasnili.

Minimalističku crnu scenu upotpunili su zvučnim efektima, a umjesto rekvizita koristili glasni govor tijela. Vrlo efektno i dokaz da nije sve u raskošnoj sceni.

Sretnica koja potpisuje ovaj tekst je nakon predstave imala čast i razgovarati s glumcima koji su joj, između ostalog, ispričali da su na predstavi radili godinu i nekoliko mjeseci i da je nastajala „u hodu“, odnosno improvizacijom. To im je sto i osma predstava. Ili sto i deveta. Nisu sigurni. Napomenuli su i da su bili marljivi učenici koji nisu nikad markirali (Da, da… Vjerujemo… Kak’ da ne…).

Mi, koji se možemo pohvaliti da smo pogledali predstavu, masirali smo obraze nakon predstave, a vi koji niste… Pokušajte uloviti predstavu u nekoj drugoj prilici. Obećavam – neće vam biti krivo.

„Romeo, o Romeo, zašto… Mi stavljaš ruke ispod pazuha?!“

Odgovori