Posjet Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, 30.11. 2007.

Kao i svake godine za maturante je organiziran posjet Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu s ciljem boljeg upoznavanja i upućivanja u rad najveće i najmodernije biblioteke u Hrvatskoj, ali također i jedne od najopremljenijih u ovom dijelu Europe.

Ova je knjižnica većini studenata u Hrvatskoj pravo utočište u kojem provode najviše vremena učeći i čitajući za što plaćaju godišnju članarinu od 40 kuna. No, članovi knjižnice ne moraju nužno biti samo studenti, već svi oni kojima je potrebna literatura iz bilo kojeg područja znanosti, umjetnosti, književnosti ili medija, pa i maturanti koji često u potrazi za literaturom nužnom za maturalnu radnju odlaze u NSB, za što postoji i mjesečna članarina.

Na ulasku u knjižnicu dočekala nas je ugodna atmosfera i susretljive bibliotekarke koje su nas podijeljene u dvije grupe provele po knjižnici koja ima 10 razina i 4 kata, a ovisno o području koje vas zanima, bilo društveno ili prirodoslovno, birate kat ili razinu. Svaki kat ima dva bibliotekara koji su uvijek spremni pomoći u traženju određene knjige , ako niste voljni ili sposobni snaći se među stotinama polica i knjiga. Ono što je svima nama bilo zanimljivo je vlakić, tj. kutija koja se nalazi na pokretnoj traci i vlastitim dizalom odlazi na kat kojem su potrebne knjige iz arhiva ili nižih razina. Na taj način olakšano je snalaženje knjižničara, ali i ubrzano dovođenje knjiga onima koji su ih tražili.

Sam arhiv je prostor koji se nalazi na prve dvije razine knjižnice i u njegovim prostorima se čuvaju svi članci, novine ili bilo koje djelo izdano u Hrvatskoj, neovisno o godini ili izdavaču, pa ako je nekome potreban primjerak Večernjeg lista iz siječnja prije 20 godina Nacionalna knjižnica pravo je mjesto gdje ćete ga pronaći.

NSB je mjesto koje radi non-stop pa onima koji više vole učenje u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima nije uskraćeno mjesto u knjižnici, iako je i do samo jednog mjesta teško doći ukoliko se ne stigne na vrijeme, pa čekanje u koloni već u 8 ujutro nije nepoznat prizor.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica donosi mnoge prednosti ako ste njezin član, poput besplatnog pristupa internetu i fotokopiranja, a odmoriti se od učenja možete u kafiću u okviru knjižnice. Jedina razlika od gradskih knjižnica je ta što nije omogućeno posuđivanje svih knjiga, a svako djelo ima određen kod na poleđini koji omogućava pronalaženje izgubljenih, zaboravljenih ili čak ukradenih knjiga, što se strogo kažnjava oduzimanjem članarine ukoliko se ponovi.

Knjižnica, osim čitaonica sadrži i slušaonice koje se nalaze na moderno opremljenom muzičkom odjelu zajedno s područjima znanosti i umjetnosti koje najčešće posjećuju samo znanstvenici i intelektualci, poput liječnika, profesora, i slično, kojima su potrebne informacije iz točno određenih polja zanimanja. U skladu s tim, knjižnica zapošljava profesore iz gotovo svih društvenih i prirodnih znanosti koji svojom stručnošću još više pridonose vrijednosti knjižnice.

U prostorima knjižnice odvijaju se također različiti kulturni događaji, poput koncerata, izložbi i predavanja što knjižnicu upotpunjuje i čini mjestom raznovrsnih aktivnosti u kojima svatko pronalazi nešto za sebe.

Odgovori