Iz ovogodišnje radionice kreativnog pisanja

Iz ovogodišnje Radionice kreativnog pisanja

Made in China
Ti više nisi komad plastike, a ona nije sama. Ima prijateljicu. Improviziranu, ali ne moramo u detalje. Ti dobiješ ime, stan, posao… Možda čak i zgodnog muža i djecu. Ona ima kontrolu, njena pravila jedina važe. Hoće li se tko razboljeti, ti ili tvoja savršena obitelj, hoćeš li se zaljubiti, ići u kupovinu, prevariti Kena s njegovim imenjakom – samo je do nje. Imaš plastičnu glavu, prazan pogled i umjetnu plavu kosu. I ne možeš saviti koljena do kraja.
Njena glava nije plastična, a nema ni prazan pogled. Kosa je prirodno plava, savija koljena do kraja i na leđima joj ne piše “Made in China”… Ali je građena od atoma. Tko je njoj udahnuo život i jesu li ove rečenice njezine ili joj ih netko stavlja u usta…? Kad ti život udahnem.
Ako stvarno postoji netko tko joj je u dobru volju usadio pisanje ovog teksta… Hvala i na odličnom vikendu.
Andreja Cvetko

Teorija relativnosti

Velika mama otvorila je vrata. Na njenome licu blistao je… osmijeh… ? Ne baš… Ondje se nastanila potpuna Neutralnost. Bila je to samo maska. Ispod tog kamenog neutralnog lica strepnja je gradila svoje carstvo.
Ima li čokolade? Ili je nema? Sigurno je ondje. Mora biti. Ali… Možda je nema… Više nije sigurna je li ju kupila. Sumnja je rasla. Postajala sve jača… teža…
Otvorila je frižider…
Tišina.
Svjetlost je obasjala Veliku mamu… Stajala je u šoping centru. Police su bile visoke poput megalomanskih Elektroluxovih hladnjaka….
A Velika mama više nije bila velika mama.
Marko Vrančić

Ime
Jelena Kamenar je… najbolja sestra na svijetu, ona koja uvijek kasni, zaboravlja zadatke koje treba obaviti kad je mama na poslu, a i u mnogim drugim situacijama, koja piše samo da ostavi plavi trag tinte na papiru, da ga popuni i išara. Ona koja sanja, visoko se penje, pada i opet pridiže, za koju neki kažu da je lijena, a i ona sama to priznaje. Ona koja voli odmarati, prespavati pokoje poslijepodne i vježbati pritiskanjem daljinskog, koja voli pričati i kad nema što za reći i koja upravo ne želi više govoriti.
Jelena Kamenar

Odgovori