eTwinning: Prirodno je dobro, kemikalije su loše

Početkom školske godine 2022./2023. učenici 4B razreda pridružili su se međunarodnom projektu „Natural is good, chemical is bad”.
Sudionici projekta su: Fran Kržak, Lucija Tišljar, Ivana Telišman, Anja Petrinec i Lana Zanoški.
Cilj projekta je jačanje svijesti o hrani koju jedemo, a aktivnosti su podijeljene u nekoliko projektnih zadataka.
Prvi zadatak je istražiti točnost informacija o hrani koja je dostupna na internetu te upoznati koje se kemikalije dodatnu hrani kako bi ona bila određeno vrijeme dostupna potrošačima (kupcima). Na primjerima hrane koju jedemo učenici će  istražiti kemijski sastav hrane, te će svoje istraživanje predstaviti ostalim sudionicima projekta. Koristeći  digitalne alate učenici će  izraditi  zajedničke plakate kojima će prezentirati svoje istraživanje. Svi e-twinning projekti imaju za cilj jačanje komunikacije i međusobno povezivanje unutar projekta. Voditelj projekta je: Irena Futivić

Jedna od aktivnosti u projektu bila je istraživanje medija i prepoznavanje pogrešnih informacija o hrani. Na temu “Fake news” učenici su izradili postere. Tijekom projekta učenici su istraživali sastav hrane i vrste aditiva koji se dodaju hrani. U jednostavnim eksperimentima dokazali su prisustvo tanina u čaju i benzojevu kiselinu u pićima. Posebno su bile interesantne prirodne boje u čajevima koje su mijenjale boju ovisno o pH vrijednosti zbog čega se čajevi mogu koristiti i kao pH indikatori. Pokuse koji su provedeni tijekom projekta možete vidjeti na poveznicama.

                           

 

U projektu je sudjelovalo 96 učenika koji su pod vodstvom svojih mentora obrađivali zadane teme. Prikaz učeničkih radova čitavog projekta možete pogledati na poveznicama.

Izložba plakata na temu “Fake news”

https://www.emaze.com/@ALOFQLQLT/fake-news-virtual-exhibition

Učenici su istraživali različite vrste aditiva  u hrani. Njihov zajednički rad možete pogledati na linku

https://bit.ly/3Hk2HrR

U STEM aktivnostima bio je zadatak da neke aditive i dokažemo eksperimentalnim putem. Kako su to uradili učenici prikazano u prezentacijama koje možete pogledati na linkovima:

https://www.emaze.com/@ALOWIQZLC/e-twinning-project-2022-2023

https://www.emaze.com/@ALOWFFOFL/natural-is-good-chemical-is-bad-

Danas smo prezentirali aktivnosti međunarodnog projekta koji je proveden u našoj školi. Učenike smo upoznali s aktivnostima projekta te završnim radovima koji su izrađeni tijekom projekta. 

Za svoj rad učenicima su dodijeljeni i certifikati osnivača projekta. Nositelji ovog međunarodnog projekta bila je Kemijsko-prehrambena tehnološka škola iz Beograda i Gimnazija Antuna Gustava Matoša iz Zaboka.

Projekt ” Natural is good chemical is bad” primio je nacionalnu oznaku kvalitete. Time smo potvrdili da smo tijekom godine dana uspješno provodili projekt i stekli dovoljno bodova da ostvarimo ovo priznanje. Zahvaljujemo učenicima koji su pridonijeli u aktivnostima projekta.

Comments are closed.