eTwinning: Prirodno je dobro, kemikalije su loše

Početkom školske godine 2022./2023. učenici 4B razreda pridružili su se međunarodnom projektu „Natural is good, chemical is bad”.
Sudionici projekta su: Fran Križak, Lucija Tišljar, Ivana Telišman, Anja Petrinec i Lana Zanoški.
Cilj projekta je jačanje svijesti o hrani koju jedemo, a aktivnosti su podijeljene u nekoliko projektnih zadataka.
Prvi zadatak je istražiti točnost informacija o hrani koja je dostupna na internetu te upoznati koje se kemikalije dodatnu hrani kako bi ona bila određeno vrijeme dostupna potrošačima (kupcima). Na primjerima hrane koju jedemo učenici će  istražiti kemijski sastav hrane, te će svoje istraživanje predstaviti ostalim sudionicima projekta. Koristeći  digitalne alate učenici će  izraditi  zajedničke plakate kojima će prezentirati svoje istraživanje. Svi e-twinning projekti imaju za cilj jačanje komunikacije i međusobno povezivanje unutar projekta. Voditelj projekta je: Irena Futivić

Jedna od aktivnosti u projektu bila je istraživanje medija i prepoznavanje pogrešnih informacija o hrani. Na temu “Fake news” učenici su izradili postere. Tijekom projekta učenici su istraživali sastav hrane i vrste aditiva koji se dodaju hrani. U jednostavnim eksperimentima dokazali su prisustvo tanina u čaju i benzojevu kiselinu u pićima. Posebno su bile interesantne prirodne boje u čajevima koje su mijenjale boju ovisno o pH vrijednosti zbog čega se čajevi mogu koristiti i kao pH indikatori. Pokuse koji su provedeni tijekom projekta možete vidjeti na poveznicama.

                           

 

Comments are closed.