Zabok 8. – 14. 3. 2014.

Kako su danski učenici doživjeli boravak u hrvatskim obiteljima pročitajte ovdje.

Grad Zabok ovog je tjedna bio pravi europski grad. Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok u sklopu Comenius projekta pod nazivom “Kulturom i kreativnošću protiv CO2” provela je niz aktivnosti kojima je krajnji cilj popularizacija javnog prijevoza i promišljanje o ekološkim oblicima kretanja.

Učenici i profesori škola partnera iz Danske, Njemačke, Francuske, Austrije i Mađarske zajedno s domaćinima radili su na osvješćivanju o štetnosti CO2 na naš planet te pronalazili rješenja njegovom smanjenju kroz prezentacije, radionice, predavanja i druženje. Gimnazijalci su pokazali veliku zainteresiranost za sudjelovanje u projektu što je rezultiralo i sjajnim radovima poput crtića, filmova, raznoraznim istraživanjima i fotografijama. Učenici su upoznali različite kulture i običaje, a samim time i naučili kako možemo doprinijeti očuvanju naše prirode.

Tako su naši gimnazijalci pokušali pokazati gostima barem djelić kulture našeg prekrasnog Zagorja, ali i Hrvatske općenito. Tijekom tjedna posjetili su Etnoselo Kumrovec, dvorac Veliki Tabor te uživali na kupanju u Termama Tuhelj.

Prvi dan susreta goste su pozdravili gradonačelnik Ivan Hanžek, g. Ivan Lamot ispred Krapinsko-zagorske županije i ravnateljica gimnazije Bibijana Šlogar. Tijekom druženja predstavljen je i prvi električni automobil u Hrvatskoj i električni bicikl proizvedeni u Rimac automobilima d.o.o. Učenici su prezentirali svoje radove na temu CO2 otiska i e-mobilnosti, a nakon izlaganja su pripremljene i radionice na istu temu. Na radionicama su osmišljene poticajne poruke za građane poput: Svaki tjedan – jedan dan bez automobila, Koristimo više bicikl, Dijeljenje automobila za odlazak na posao – odlična ideja!, koje su građani mogli dobiti na letcima.

Gosti su uživali i u posjetu Muzeju neandertalca u Krapini i tako upoznali značajan dio naše kulture. Polaznici DSD  nastave gostima su pripremili predavanje o hrvatskoj povijesti i kviz o Hrvatskoj. Rezultat rada sudionika projekta su i izložbe fotografija bicikala i neba koje su postavljene u prostoru škole, a gosti su uživali i u predstavi Sva lica zajedništva s kojom su gimnazijalci nastupili na ovogodišnjoj smotri LiDraNo u Krapini. Praćenje predstave omogućeno je projekcijom dijaloga na njemačkom i engleskom jeziku.

Najopušteniji dio druženje bilo je planinarenje do Planinarskog doma Picelj o kojem brine Planinarsko društvo Zagorske steze. Tamo su svi sudionici imali piknik te su uživali u prirodnim ljepotama brežuljkastog Zagorja. Druženje se nastavilo kvizom o ekologiji i Europskoj uniji. U znak sjećanja na provedene dane gostima su podijeljeni prigodni pokloni s autohtonim proizvodima poput licitarskih srca i tradicionalnih dječjih igračaka.

DSCF3442

 

Ovu filmsku reportažu izradili su učenici 4.pm razreda u suradnji s razrednicom Dinkom Tomašković-Presečki u školskoj godini 2013./2014.

Projekt Comenius, E-mobilnost

 

Učenici 4.pm Ariana Posarić i Valentino Ovčarićek te prof. Mihaela Cerovečki Benković na Radio Zaboku su 25.2.2014. pričali o projektu Comenius Gimnazije A.G.Matoša, Zabok i o nadolazećem gostovanju učenika i profesora iz pet europskih škola.

Radio Zabok, 25.2.2014., GimAGM i projekt Comenius

Dramska grupa Gimnazije AGM pod mentorstvom profesorice Sanje Ždralović pripremila je predstavu “Sva lica zajedništva”.

ALL SHADES OF UNITIES

Učenici iz škole partnera iz Aarsa u Danskoj izveli su u Gimnaziji A.G. Matoša u Zaboku pjesmu o polarnom medvjedu i njegovim problemima s promjenom klime, koju su sami napisali i uglazbili.

 CCC- Chor – Musik ohne CO2: Eisbaer 

O susretu u Zaboku , kao i o tijeku cjelokupnog projekta, javnost su iscrpno informirale profesorica Nikolina Đurin i učenica 4.pm razreda Lucija Jakšić sudjelujući u Emisiji za mlade na Radio Stubici.

Prilog o Projektu Comenius u emisiji Radio Zaboka  povodom okupljanja svih škola partnera u našoj školi u ožujku 2014.

Odgovori