Besplatni online materijali

Poštovani nastavnici i učenici

Na ovoj stranici ćemo redovito objavljivati informacije o besplatnim online materijalima koje možete iskoristiti bilo za nastavu bilo za osobne potrebe. 

Codecademy

[Objavljeno 26.6.2013.]

Codecademy je e-okruženje gdje možete učiti kako programirati u nekom od programskih jezika (PHP, Ruby, Python…..) Ima interaktivno sučelje – s jedne strane čitate lekcije i odmah pokraj lekcije upisujete kod koji vam je zadan u pojedinoj lekciji. Codecademy funkcionira na “sličan” način kao Coursera jer polazite neki tečaj. No, niste vremenski ograničeni tako da možete učiti vlastitim tempom i ne morate čekati određeni datum da se taj isti tečaj koji pohađate ponovi kao što je slučaj kod Coursere. Sretno programiranje!

Coursera

[Objavljeno 15.6.2013.]

Tražite dodatni izazov? Ponestalo vam je inspiracije tijekom izvođenja nastave? Želite steći certifikat nekog od prestižnih sveučilišta u svijetu? “Gladni” ste novog znanja?

Ako je većina vaših odgovora pozitivna posjetite Courseru, centralno mjesto besplatnih online tečajeva iz različitih područja. Za svakoga će se naći ponešto. Nekoga zanima e-učenje, nekoga informacijske tehnologije, nekoga poduzetništvo…… Istražite što Coursera pruža i uživajte kao online polaznik određenog tečaja nekog od prestižnih sveučilišta (Edinburgh, Princeton, British Columbia, Washington, Stanford….)

Mala pomoć: ako se odlučite za neki tečaj ne morate biti pod pritiskom da ga morate položiti (može se na primjer dogoditi da nećete možda imati vremena za tjedne zadaće/projekte/kvizove….). Imate opciju da se možete isključiti iz tečaja, ali vam to ne preporučamo. Bolje ostanite do kraja tečaja, snimite si predavanja lokalno jer na to imate pravo i učite svojim tempom. Jedan te isti tečaj se održava više puta baš kao i u školi neki predmet. Dakle, imate ga pravo polagati neki drugi put, ali se opet morate  na njega prijaviti.

 

ITdesk.info

[objavljeno 13.6.2013.]

Neprofitna udruga i nakladnik Otvoreno društvo za razmjenu ideja (ODRAZI) iz Zagreba je pokrenula projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom – ITdesk.info. Uz pomoć ove stranice mogu se savladati ili utvrditi osnovne računalne vještine i znanja, a pristup objavljenom materijalu je besplatan.

Na ovom linku možete vidjeti objavu za medije, popis odobrene literature te sve suradnike:http://www.itdesk.info/hr/pomocna-nastavna-sredstva-odobrena-za-uporabu-u-osnovnim-skolama/ .

Želimo posebno napomenuti da su svi materijali projekta ITdesk.info objavljeni pod autorskim pravima koja dozvoljavaju daljnju distribuciju i kopiranje. Materijali odobreni od strane Agencije za odgoj i obrazovanje ostat će besplatno i trajno dostupni svim zainteresiranim učenicima/cama u RH kao mrežne publikacije koje se mogu slobodno pregledavati, ispisivati i distribuirati.

Odgovori