Projekt: Mirisni vrt

20. listopada 2023.

***Uređenje antistresne sobe***

Polaznici izborne nastave Psihologije 18. 10. 2023. sudjelovali su u aktivnosti uređenja „Antistresne sobe“ – kutka u kojem učenici borave tijekom odmora i slobodnih sati, prije i poslije nastave. U prostoru koji već niz godina postoji i redovito se obnavlja, uređuje, dopunjuje novim sadržajima prema učeničkoj inicijativi, postavljen je i aromadifuzor nabavljen u sklopu projekta „Mladi su centar“ koju financira Središnji ured za demografiju i mlade. Ljekovita eterična ulja ispunila su prostor učeničke opuštaonice ugodnim mirisima kako bi i aromaterapijom stvorili pozitivno i smirujuće ozračje u školi.


11. listopada 2023.

***Volonterska akcija – sadnja mirisnoga vrta u školskom parku Gimnazije A. G. Matoša***

Danas su u Školskom arboretumu članovi Volonterskog kluba Gimnazije A. G. Matoša uz pomoć svojih nastavnika posadili lavandu, smilje i majčinu dušicu. Dvadeset i pet gimnazijalaca – volontera, nakon kratke edukacije o pripremi tla i načinu sadnje, vrijedno, vješto i s veseljem prihvatilo se posla i začas je nastao naš novi „Mirisni vrt“ u kojem će uskoro nastati i labirint, a sljedeće godine i sjenica ili učionica na otvorenom. Prva faza našega projekta je dovršena. Slijede nam radionice izrade mirisnih poklona koje ćemo prodavati na humanitarnom sajmu uoči božićnih blagdana i radionice na satu psihologije posvećene mentalnom zdravlju i aromaterapiji.

Volonterska akcija održava se u okviru projekta Mreže udruga Zagor pod nazivom „Mladi su centar“ koju financira Središnji ured za demografiju i mlade.

Dinka Tomašković-Presečki

 


4. listopada 2023.

***Projekt Mirisni vrt zamirisao školu***

Volonteri Gimnazije i polaznici izborne nastave Psihologije 4. listopada 2023. posjetili su Vrtlariju Čuček kako bi se upoznali s mirisnim i ljekovitim biljkama i sudjelovali u presađivanju i orezivanju biljaka. Obitelj Čuček organizirala je razgled vrtlarije, prezentaciju biljaka te edukaciju o uzgoju, presađivanju i orezivanju različitih vrsta mirisnih, začinskih i ljekovitih biljaka kao što su kadulja, melisa, lavanda, ružmarin, bosiljak, majčina dušica i menta. Četrdesetak gimnazijalaca okušalo se u orezivanju biljaka dok su pojedinci radili na stroju za presađivanje. Orezane listove matičnjaka, mente, kadulje i bosiljka dobili su na poklon kako bi ih osušili i koristili za pripremu čaja ili kao začin jelima. Po povratku cijelom su se školom širili opojni mirisi.

Današnjom akcijom započela je realizacija prve faze projekta „Mirisni vrt“. Volonterska akcija se održava u okviru projekta Mreže udruga Zagor pod nazivom „Mladi su centar“ koju financira Središnji državni ured za demografiju i mlade, a Volonterski klub Gimnazije je suradnik u projektu. Cilj projekta „Mirisni vrt“ i volonterskih aktivnosti jest posaditi mirisne biljke oko postojećih klupa u školskom parku te stvoriti ugodnu i opuštajuću oazu u kojoj će mladi boraviti u vrijeme odmora i pauza, odmarati se ili učiti u prirodi. Aromaterapijom, boravkom u prirodi i radnom terapijom želi se utjecati na poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja mladih te stvaranje osjećaja ugode i zadovoljstva u školskom okruženju.

Zahvaljujemo g. Dubravku Čučeku i njegovoj obitelji na današnjem ugodnom druženju i radu, edukaciji i prezentaciji obiteljskoga posla koji zavređuje svaku pohvalu.

Dinka Tomašković-Presečki

Comments are closed.