Sat hrvatskoga jezika iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Mjesec hrvatskoga jezika manifestacija je koja započinje 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika, a završava 7. ožujka na dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine.

Gimnazija A. G. Matoša svake se godine pridružuje obilježavanju tih dana različitim aktivnostima. Novo vrijeme donijelo je brojna ograničenja, ali i nove mogućnosti druženja putem mreže.  Naime, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje organizirao je niz stručnih predavanja namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola pod nazivom Sat hrvatskoga jezika. Pridružili smo se predavanjima i tako iz svojih učionica uspostavili vezu s drugim školama i pojedincima iz zemlje i svijeta. Osobito je bilo dojmljivo što su nam se pridružili sveučilišni profesori i studenti iz ratom zahvaćenog Kijeva.

Učenici 1. a razreda opće gimnazije prisustvovali su predavanju dr. sc. Marijane Horvat i dr. sc. Kristiana Lewisa o znamenitom epu „Judita“ Marka Marulića. Predstavljena je i jezično osuvremenjena prilagodba epa namijenjena učenicima koju su pripremili znanstvenici Instituta. Sljedeći dan učenici 1. a slušali su predavanje dr. sc. Kristine Štrkalj Despot o temi Jezik i mišljenje.

Razgovarajući o dojmovima, učenici su posebno istaknuli misao koja im se svidjela i koju će pamtiti: Jezik oblikuje naše misli i način na koji vidimo svijet.

Bookmark the permalink.

Odgovori