MIKRO I MAKRO ZELENI SVIJET; MITOLOGIJA I BOTANIKA

Projekt Planinarskog društva Zagorske steze Zabok pod nazivom „Mikro i makro zeleni svijet“ započeo je s realizacijom svojih radionica u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku koja je jedan od partnera. Cilj je projekta podizanje svijesti djece i mladih o potrebi zaštite prirode te upoznavanje s tajnovitim svijetom prirode koji je prostom oku nevidljiv.

U utorak 24. svibnja 2023. projekt je predstavljen učenicima prvih razreda Gimnazije A. G. Matoša. Njih 60-ak prisustvovalo je predavanju o simbolici lipe koje je održala Dinka Tomašković-Presečki, prof. u Gimnaziji i volonterka PD-a Zagorske steze. Lipa je simbol prijateljstva, nježnosti i vjernosti, a neki smatraju da je i simbol žene. Ona raste u cijeloj Europi i šire, a Hrvatima, kao i drugim slavenskim narodima, lipa je sveto drvo koje zauzima središnje mjesto u seoskim zajednicama gdje se sadila uz crkvu u središtu sela i oko lipe bilo je mjesto okupljanja i sudbene pravde. Lipa je posađena i u Školskom arboretumu Gimnazije A. G. Matoša, dok u Botaničkoj zbirci Poučni park Picelj rastu tri lipe: srebrnolisna, velelisna i malolisna lipa. Predavanje je obuhvatilo vjerovanja o drveću u Hrvata, slavenske i hrvatske legende te motiv lipe u hrvatskoj književnosti. Osim ovog predavanja, u okviru projekta učenici su sudjelovali i u radionicama iz područja botanike koje je vodila prof. Ana Culej.

Predavanje „Simbolika lipe“ povezano je i sa školskim projektom pod nazivom „Mitologija i botanika“ tijekom kojega su se učenici prvih razreda pod mentorstvom svojim profesorica Sandre Babnik Lončar i Dinke Tomašković-Presečki istraživali simboliku drveća posađenog u Školskom arboretumu i snimali kratke videozapise u kojima su predstavljali odabrane vrste drveća. Na taj su način povezali  dvije izuzetno vrijedne botaničke zbirke, onu na Piclju, uvrštenu u popis Hrvatskoga botaničkoga društva i školsku zbirku Gimnazije A. G. Matoša te obilježili Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma.

Bookmark the permalink.

Odgovori