Međunarodna konferencija Ekoškole i održivi razvoj

Nacionalni koordinator Ekoškola u Sloveniji „FEE Doves“ organizirao je  međunarodnu konferenciju za odgojitelje i učitelje na temu održivosti u vrtićima i školama. Konferencija je održana  10. lipnja 2023. u mjestu Leskovec pri Krškem, Slovenija.

Zainteresirani predavači su prezentirali projekte ili primjere dobre prakse na ovu temu. Prezentacija je  trebala trajati 20 minuta te mogla se održati na hrvatskom, slovenskom ili engleskom jeziku.

Za sudjelovanje na konferenciji se prijavilo 64 predavača koji su bili podijeljeni u 5 sekcija. To su sekcija vrtići, osnovne škole I  i II,  srednje škole i pedagoške radionice.

 U sekciji srednjih škola bilo je 19 predavača, a moderatorica je bila Tanja Cedilnik.

Rad Eko škole Gimnazije Zabok predstavile su Ana Culej, prof. i Irena Futivić, prof.

Ana Culej je na konferenciji predstavila Projektnu nastavu: Školski arboretum Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok. Arboretum Gimnazije Zabok ima 31 biljnu  vrstu. Projektne aktivnosti su se odvijale u periodu od 2019. do 2023. godine. Učenici su  odredili  biljke upotrebom programa PlantNet i dihotomskog ključa, biljne vrste su opisali, odredili su QR kodove za svaku biljku, izradili su herbarije i fotoherbarije. Za izradu QR kodova učenici su koristili alat QR kod generator.  Unese se tekst ili poveznica na web stranicu, a zatim se generira kod. U programu Artsteps učenici su napravili virtualnu šetnju arboretumom. Izdan je priručnik Školski arboretum Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok.

Irena Futivić je predstavila Projektnu nastavu: Biljne vrste iz našeg vrta i njihova ljekovita svojstva. Tijekom 2021. do 2023. provedeni su e-Twinning projekti Green Therapy,  Natural is good chemical is bad. Cilj projekta Green Therapy je upoznavanje ljekovitih svojstava biljnih eteričnih ulja te primjena ulja kod liječenja dijabetesa. U projektu Bakin čaj učenici su upoznali biljne vrste za pripremu čaja i istražili njihova ljekovita svojstva. U e-Twinning projektu Miracle of  Nature učenici su  izrađivati sredstva za osobnu higijenu od prirodnih sastojaka te su upoznali način  izrade kozmetike kroz povijesna razdoblja.

Bilo je to naše prvo predavanje na Međunarodnoj konferenciji. Oduševljene smo organizacijom konferencije, predavanjima, stjecanjem novih znanja i prijateljstva. Naučile smo da se pčele mogu uzgajati i na krovu zgrade, kako oživjeti rabljeni tekstil i iz njega proizvesti nove proizvode. Naučile smo kako kreativno promišljati i modno oblikovati iz otpadne ambalaže, suknje, bluze, haljine, i još mnogo toga. Završila bi riječima jedne kolegice iz Slovenije- vidimo, doživimo, okusimo i ponesemo kući.

Bookmark the permalink.

Odgovori