Terenska nastava Pag – Zadar – NP Krka – Šibenik

Dana 14. i 15.10. 2016. učenici 2.a, 2.b i 2.pm razreda Gimnazije A. G. Matoša Zabok bili su na terenskoj nastavi Pag -Zadar – NP Krk -Šibenik.

Na otoku Pagu učenici su posjetili lunjske maslinike s tisućljetnim maslinama, grad Novalju i plažu Zrće.

U mjestu Kolan posjetili su siranu Gligora u kojoj su vidjeli pogone za proizvodnju paškog sira.

U gradu Pagu razgledali su uz stručno vodstvo Muzej soli. Prilikom posjeta učenici su pogledali izložene eksponate, uvećane fotografije, kanale, bazene, proizvode od soli te brojne starinske alate koji su se nekad koristili.

Pod vodstvom JU Natura Jadera učenici su razgledali ornitološki rezervat Velo Blato kod Povljane na Pagu. Područje je značajno za seobu i zimovanje ptica. Učenici su imali radionice u kojima su uz pomoć dalekozora proučavali ptice te biljni i životnjski svijet rezervata.

U Zadru su posjetili Muzej antičkog stakla. Muzej je arheološki, ali specijaliziran sa svojim postavom i predstavlja jedinstvenu zbirku od preko 5000 različitih staklenih predmeta iz doba antike.

U pratnji lokalnog stručnog vodiča razgledali su staru gradsku jezgru Zadra, Morske orgulje i Pozdrav suncu.

Drugi dan terenske nastave posjetili su NP Krka. Park su razgledali brodićem od Skradina do Skradinskog buka i pješice.

U malom mjestu Dubrava kraj Šibenika učenici su posjetili Sokolarski centar gdje su imali edukativni program.Vidjeli su i stacionar za ranjene i bolesne ptice kojima je potrebna pomoć kako bi opstale u prirodi.

Na kraju puta u pratnji lokalnog stručnog vodiča učenici su razgledali staru gradsku jezgru Šibenika i katedralu Sv. Jakova.

Učenike su pratili njihovi razrednici – Petra Petrovečki Nevistić, Margita Šurkić i  Mihael Bobičanec, a za stručni dio puta bile su zadužene Irena Futivić, Vlasta Zajec i Ana Culej

Bookmark the permalink.

Odgovori