Putovima glagoljaša i Frankopana

Gimnazijalci se pridružuju obilježavanju Europske godine kulturne baštine

Učenici 1. razreda Gimnazije A. G. Matoša u pratnji svojih razrednika i profesora hrvatskoga jezika i povijesti proveli su dva dana na terenskoj  nastavi (25. – 26. 05.) koju smo nazvali „Putovima glagoljaša“.

Prvoga su dana razgledali poznatu Aleju glagoljaša, obišli najmanje gradove Hum i Roč u potrazi za  Humskim grafitom i Ročkim abecedarijem. U popodnevnim satima posjetili su Rijeku i u Sveučilišnoj knjižnici prisustvovali prezentaciji i predavanju o najznačajnijim spomenicima hrvatske glagoljičke pismenosti, razgledali izložbu „Glagoljica“ i pogledali kratke filmove o Šimunu Kožičiću Benji i Bašćanskoj ploči. Razgled Rijeke završili su obilaskom Trsatske gradine i svetišta Gospe Trsatske.

Drugi je dan obilježen posjetom Novom Vinodolskom i upoznavanjem s poviješću Vinodola i najstarijim cjelovito sačuvanim spomenikom običajnog prava na hrvatskome jeziku – Vinodolskim zakonikom. Putovanje kroz povijest i otkrivanje hrvatske kulturne baštine završili su u Senju obilaskom Gradskoga muzeja i Tvrđave Nehaj. Bilježili su različite povijesne izvore, vidjeli Senjsku ploču te izložbu o povijesti tiskarstva na glagoljici u Senju.

Cilj terenske nastave bio je potaknuti na istraživanje bogate hrvatske kulturne baštine te promišljati o mjestu koje kulturna baština zauzima u našim životima. Rezultate svojega istraživanja i timskoga rada učenici će predstaviti u školi.

  

  

  

Bookmark the permalink.

Odgovori