Obilježen 9. tjedan botaničkih i školskih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki

U Gimnaziji A. Matoša Zabok obilježen je 9. tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i zbirki. Od 14. do 16.05.2019. radionice “Šetnja interaktivnim arboretumom škole ” vodila je Irena Futivić, prof.

U petak, 17.05.2019. održana je fotoradionica “Izrada fotoherbarija”. Osnovna ideja bila je da učenici fotografiraju biljke pomoću mobitela, a nakon toga se određuje rod i vrsta biljke pomoću programa Pl@ntNet. Fotoherbarij livadnih biljaka izradili su učenici 1.a razreda Roko Poslek i Jakov Bašić, a fotoherbarij biljaka iz arboretuma gimnazije A.G.Matoša Zabok izradile su učenice 1.pm razreda Laura Vuglec, Jana Petrinjak, Marta Črepak i Hana Hostić. Herbarij podrazumijeva sakupljanje i sušenje biljaka, a fotoherbarij se može koristiti za dokumentiranje flore bez prikupljanja uzoraka. Fotoherbarij predstavlja neinvazivan način upoznavanja s florom i ne ugrožava biološku raznolikost. Herbarijske zbirke imaju veliku važnost u mnogim granama botanike, ekologije, sistematike i farmacije, a mogu imati i veliku osobnu i estetsku vrijednost.

Izrada fotoherbarija izlazi iz okvira tradicionalne nastave, a njegova je prednost da kroz fotografije učenici upoznaju biljke i jačaju svijest o važnosti biljaka. Radionicu je vodila Ana Culej, prof.

Link za fotoherbarij livadnih biljaka
https://sway.office.com/yYBtMWjvmUiGmGcb?ref=Link

Link za fotoherbarij biljaka iz arboretuma Gimnazije A. G. Matoša Zabok
https://sway.office.com/bUSdjFUCRZfbTaC2?ref=Link&loc=play

 

 

Bookmark the permalink.

Odgovori