Mjesec hrvatskog jezika

I ove godine gimnazijalci su prigodnim aktivnostima (posjet izložbi JEZIK govorimo – PISMO pišemo u Gradskoj knjižnici K. Š. Gjalskog u Zaboku i predavanjem o jeziku)  obilježili Mjesec hrvatskog jezika koji započinje 21. veljače na Međunarodni dan materinskoga jezika, a završava 17. ožujka  na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika.

17. ožujka 2017. Gimnazija A. G. Matoša svečanom priredbom u Forumu artes liberales obilježila je i Dane hrvatskog jezika koji traju od 11. do 17. ožujka te 50. obljetnicu potpisivanja spomenute Deklaracije, jednog od najvažnijih dokumenata u borbi za samostalni razvitak hrvatskog jezika bez ičije nadređenosti i  uspjeha da se hrvatski jezik naziva svojim vlastitim imenom bez spajanja naziva s ostalim južnoslavenskim jezicima. Deklaraciju je sastavilo i potpisalo osamnaest znanostvenih i kultnih ustanova u Hrvatskoj u Matici hrvatskoj 1967. godine. Deklaracija je  osigurala dosljednu primjenu hrvatskoga književnog jezika u školama, novinstvu, javnom i političkom životu, na radiju i televiziji, odnosno službeno je potvrđeno da svi trebaju upotrebljavati književni jezik sredine u kojoj djeluju.

Budući da materinski izričaj treba njegovati jer je jezik bitna odrednica naroda i identiteta,  naša Gimnazija već godinama spaja Dan materinskog jezika i Dan hrvatskog jezika te se tom prigodom organiziraju predavanja o kajkavskom jeziku i na kajkavskom jeziku koji je većini gimnazijalaca materinski. Ove godine u goste smo pozvali mr. Ivana Zvonara, autora knjige Pregled povijesti kajkavske usmene književnosti  i dr. Rajka Fureša, stoloravnatelja Hrvatske udruge Muži zagorskog srca koja je nakladnik knjige da nam predstave drugi dio Pregleda posvećen hrvatskom etnomuzikologu, melografu i akademiku Vinku Žgancu.

U program su sudjelovali i gimnazijalci. Maturantica Marija Hanžić pročitala je staru kajkavsku pjesmu koju je zabilježio Vinko Žganec Ja bi išla k svojoj kumi…, a pjesmu koju je napisao grof Patačić u 18. st.  Tebe lepo ja pozdravlam otpjevala je Maja Piljek uz klavirsku pratnju Nikole Kešćeca. Nakon interesantnog i poučnog predavanja o važnosti usmenih pučkih pjesama i vrijednom radu Viktora Žganca u prvoj polovici 20. st., svečanost je završena u glazbenom tonu – poznatu pjesmu s Festivala kajkavskih popevki Poišči popevku izveli su Maja i Nikola. Kao izvrsni voditelj priredbe pokazao se Matej Stipić.

 

Sandra Babnik Lončar

 

Bookmark the permalink.

Odgovori