Međunarodna konferencija Mladi u programu ekoškola za održivi razvoj

I ove godine u osnovnoj školi Leskovec pri Krškem organizirana je Međunarodna  konferencija – Mladi u programu ekoškola za održivi razvoj.  Konferencija je održana 25. svibnja 2024. Za sudjelovanje na konferenciji se prijavilo 160 predavača koji su bili podijeljeni u 8 sekcija. To su sekcija vrtići-I i II, osnovne škole I, II, III i IV i srednje škole I i II.

Rad Eko škole Gimnazije Zabok na međunarodnoj konferenciji predstavile su Ana Culej, prof. i Irena Futivić, prof.

Ana Culej je na konferenciji predstavila projekt „Bogatstvo starih sorti jabuka“ koji je provođen tijekom školske godine 2023./2024. u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša, a u kojem su sudjelovali učenici drugog razreda. Glavni ciljevi istraživanja obuhvaćali su identificiranje i dokumentiranje postojećih starih sorti jabuka u Hrvatskom Zagorju, detaljno opisivanje njihovih jedinstvenih karakteristika, istraživanje proizvoda od jabuka te poticanje svijesti o potencijalnim ekološkim koristima povezanim s konzumacijom ovih tradicionalnih sorti.

Učenici su se upustili u sustavno istraživanje kako bi utvrdili prevladavajuće stare sorte jabuka u regiji, temeljito katalogizirajući njihove karakteristične osobine. Koristeći refraktometar, kvantificirali su sadržaj šećera u drevnim sortama jabuka, uspoređujući svoje nalaze s onima suvremenih lokalnih voćara. Osim toga, istražili su proizvode od jabuka, istovremeno se upoznavajući s konceptom ekološkog otiska, shvaćajući da prihvaćanje starih sorti jabuka može poslužiti kao praktičan način za smanjenje ekološkog utjecaja.

Irena Futivić je predstavila prezentaciju “Prirodni izvori šećera u hrani“. U prezentaciji je prikazan način na koji su učenici na satovima biologije određivali količinu škroba u jabukama koristeći jodno škrobni test. S pomoću otopina Fehling I i II učenici su određivali monosaharide u voću. Na satovima kemije učenici su određivali količinu C vitamina u jabukama i voćnim sokovima titracijom s otopinom KI. Svoje uratke učenici su prikazali plakatima “Kemijski sastav hrane” i “Količina C vitamina u jabukama”.

Bookmark the permalink.

Odgovori