Program Ekoškola Slovenija 31. svibnja 2025. organizirao je međunarodnu konferenciju na temu Održivi razvoj u OŠ Jožeta Gorjupa, Kostanjevica na Krki.
Rad Ekoškole gimnazije Zabok predstavile su Ana Culej, prof. i Irena Futivić, prof.
Ana i Irena predstavile su projekt „Hrana i održivi razvoj“ koji se provodio u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša – Zabok u školskoj godini 2024./2025. godine. U njemu su sudjelovali učenici 2. i 4. razreda gimnazije. Projekt je provođen u sklopu međunarodnog food Educators programa. Ciljevi projekta bili su: informirati učenike o globalnom problemu gubitka i bacanja hrane, educirati učenike o načinima smanjenja otpada hrane kroz pravilno planiranje obroka, razvijanje vještine recikliranja i ponovne upotrebe hrane, naučiti učenike kako koristiti ostatke hrane za pripremu novih jela, kompostiranje i druge metode ponovne upotrebe.
Učenici su naučili: prepoznati i opisati praktične korake za smanjenje otpada hrane, čitati i interpretirati nutritivne deklaracije, razumjeti nutritivne vrijednosti hrane i njezin utjecaj na zdravlje, prepoznati prehrambene zablude i stjecanje alata za donošenje informativnih odluka o prehrani.
Konferencija je besprijekorno organizirana, a mi smo oduševljene malim gradom u Sloveniji koji se nalazi na umjetnom riječnom otoku, a u njega se ulazi preko mosta i okružen je bujnim šumama i plodnim poljima.