eTwinning – Let the environment breathe by letting your e-waste recycle

 

Ovaj eTwinning projekt je dio međunarodnog projekta u kojem sudjeluju BugarskaFrancuska, Turska, Jordan, Litva , Latvija i Hrvatska. Iz naše škole sudjeluju učenici 2.razreda, pod mentorstvom Gordane Grah, prof. 

Cilj je ovog projekta ispitati učinke elektroničkog otpada na okoliš i na zdravlje ljudi i podijeliti ga sa vama. Vjerujemo da možemo pridonijeti recikliranju elektroničkog otpada počevši od svojih domova, osvijestiti ovaj problem i zaštititi svoj okoliš. 

 

Svakim danom tehnologija napreduje tako velikom brzinom da potiče ljude da svoje digitalne uređaje, iako još uvijek rade, zamijene najnovijim modelima. Može se zaključiti da se količina e-otpada brzo povećava, a to predstavlja veliku prijetnju za okoliš. Zapravo, stari elektronički predmeti doprinose e-otpadu kao što su na primjer zamjene videorekordera DVD uređajima, a DVD uređaja Blu-ray uređajima. E-otpad stvara se iz bilo čega elektroničkog: računala, telefona, televizora, monitora, mobitela, videorekordera, CD uređaja, faks uređaja, pisača itd. 

Većina ljudi nije svjesna da je nužno reciklirati elektronički otpad i koje su prednosti njegovog recikliranja. E-otpad sadrži mnoge vrijedne materijale, poput aluminija, bakra, zlata, srebra, plastike i drugih metalakoji se mogu obnoviti, upotrijebiti i reciklirati, kako bi se sačuvali prirodni resursi i energija potrebna za proizvodnju nove elektroničke opreme. E-otpad također sadrži otrovne i opasne materijale, uključujući živu, olovo, kadmij, berilij, krom i druge štetne kemijske spojeve, koji mogu iscuriti u naše tlo i vodu i tako uzrokovati njihovo zagađenje.  


 

 

 

 


23. listopada 2020.

U sklopu ovog projekta, organizirano je natjecanje škola sudionica u izradi logotipa. Svaka je škola participirala sa jednim uratkom.

Angelina, Dora, Sebastian i Željka osmislili su četiri logotipa i odabrali onaj pod nazivom Logo – 1

 

 

 

 

Učenici osmišljavaju pitanja koja će biti sastavni dio ankete kojom će se ispitati javnost o poznavanju problematike elektroničkog otpada: odvajanju, recikliranju i njegovom ponovnom uporabom.


30. listopada 2020.

Dovršen je izbor logotipa projekta u kojem su sudjelovali učenici i nastavnici škola partnera. Između šest logotipa izabran je „2nd logo“ kojeg je dizajnirala učenica naše škole – Angelina Piljek.

Comments are closed.