E-Twining projekt – Svijet pod mikroskopom

 

Ovaj e-Twinning projekt je dio međunarodnog projekta u kojem sudjeluju Turska, Rumunjska i Hrvatska. Iz naše škole sudjeluje 15 učenika  2. i 3. razreda gimnazije  pod mentorstvom Irene Futivić,prof., Ane Culej, prof. i Lidije Klenovšak, prof.

U sklopu projekta “Svijet pod mikroskopom “učenici će  kroz multimodularni pristup koristiti IKT tehnologiju, optička pomagala, a svoje će radove predstaviti ostalim sudionicima projekta.

Ciljevi projekta su:

  • – upoznavanje povijesti mikroskopije
  • korištenje IKT
  • upoznavanje dijelova mikroskopa, rukovanje mikroskopom i mjerne jedinice
  • mikroskopiranje okom nevidljivih struktura- trajni i svježi preparati
  • crtanje i označavanje promatranih struktura
  • izrada radnih listića za učenike suradničkih škola
  • jačanje suradnje između različitih škola i ustanova
  • razvijanje socijalnih vještina
  • razmjena ideja i iskustva

Suradnja nastavnika i učenika iste škole će se ostvariti uživo tijekom izvannastavnih aktivnosti i redovne nastave putem Teamsa, Zooma, maila- ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Rezultati projekta i aktivnosti će se objavljivati na web stranicama škole i stranicama projekta.

U  prvoj fazi provedbe projekta predstavili su se učenici i voditelji projekta. Predstavljena je škola. Napravljene su prezentacije na temu “Sigurnost na internetu” i “Autorska prava”.

Učenici su izradili logo projekta na temu “Svijet pod mikroskopom”.

 

AKTIVNOSTI UČENIKA- studeni-prosinac 2021.

Učenici 2. i 3. razreda gimnazije koji sudjeluju u projektu “Svijet pod mikroskopom” istražili  su povijest mikroskopije, vrste mikroskopa, pravila mikroskopiranja i dosege razvoja optike. Učenicu su opisali znanstvenike važne za razvoj mikroskopa.

Naučili  su da su mjerne jedinice odabrane, dogovorene i objavljene poznate vrijednost mjerne (fizikalne) veličine s kojom se pri mjerenju uspoređuju sve druge istovrsne veličine. Rješavali su zadatke u kojima su trebali pretvarati mjerne jedinice.

Učenici su započeli bilježiti latinsko – grčku terminologiju kako bi stvorili kvalitetan rječnik latinsko – grčke terminologije. Učenici su trebali  svladati pisanje grčkog alfabeta na satovima grčkog jezika. Zabilježili su i digitalni zapis na grčkom alfabetu.

Vrste mikroskopa

Dijelovi mikroskopa

Znanstvenici u biologiji

 

Comments are closed.